Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ξεσπάσματα ..............ενός παιδιού...

Ξεσπάσματα θυμού

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία πάντα θεωρούσατε ότι ξέρετε πώς να τα χειριστείτε, όπως είναι τα ξεσπάσματα θυμού. Η πεποίθηση αυτή ανήκει στο παρελθόν, πριν γίνεται ο γονιός ενός πεισματάρικου δίχρονου παιδιού!

Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή: ο ρόλος του γονιού ήταν εύκολος πριν αποκτήσετε παιδιά. Πιστεύατε ότι παιδιά σαν κι εκείνα που ξαπλώνουν στο πάτωμα του σούπερ μάρκετ και κλωτσάνε με τρομερό θυμό, ήταν απλώς κακομαθημένα και οι γονείς τους απλώς αδιάφοροι.
Τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα. Τώρα γνωρίζετε ότι ακόμα και οι καλύτεροι γονείς του κόσμου μπορούν να έχουν ιδιαίτερα πεισματάρικα παιδιά. Επιπλέον, οι καλύτεροι γονείς του κόσμου δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους την καλύτερη δυνατή στιγμή. Ίσως να πρέπει να περάσουν από το σούπερ μάρκετ γυρίζοντας σπίτι αφού έχουν πάρει τα παιδιά από το νηπιαγωγείο. Όλοι είναι κουρασμένοι και πεινασμένοι και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε ένα να περάσετε δίπλα από ένα ράφι με σοκολάτες (το οποίο κάποιος άκαρδος έχει τοποθετήσει ακριβώς δίπλα στα ταμεία!).

Συμβουλές για τη διαχείριση ξεσπασμάτων θυμού Το παιδί συνεχίζει να αρνείται να συνεργαστεί; Υπάρχουν ημέρες που ξέρετε ότι σε όποια πλευρά του ψωμιού κι αν αλείψετε το βούτυρο, το δίχρονο παιδάκι σας θα θέλει την άλλη; Μέρες που επιμένουν να φορέσουν πέδιλα ακόμα κι αν χιονίζει;!

Με ποιον τρόπο χειρίζεστε ένα ξέσπασμα θυμού; Δείτε μερικές συμβουλές:
• Σε μικρή ηλικία, πολλές επιλογές και αποφάσεις είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές. Συχνά, ένα παιδί νιώθει πιο ασφαλές όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται με αποφασιστικότητα από τη μαμά ή τον μπαμπά. Ορισμένες φορές θα πρέπει να δείχνετε πιο σίγουροι από όσο πραγματικά είστε.
• Επιλέξτε τα πεδία σύγκρουσης με προσοχή. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν το παιδί φορέσει παντελόνι ή φούστα αλλά έχει σημασία αν είναι δεμένο με ασφάλεια στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Είναι καλό για τα παιδιά να λαμβάνουν αποφάσεις, χτίζεται έτσι η αυτοπεποίθησή τους. Γι' αυτό, σκεφτείτε μερικά πράγματα για τα οποία δεν θα ήταν πρόβλημα να αποφασίσει το παιδί σας.
• Να είστε σταθεροί – ίσως το πιο δύσκολο απ' όλα.
• Μην διαπραγματεύεστε σημαντικά ζητήματα.
• Η σωματική επαφή μπορεί να ηρεμήσει ένα θυμωμένο παιδί.
• Τα ξεσπάσματα θυμού είναι πάντα δυσκολότερα όταν υπάρχουν άλλοι γύρω. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε το παιδί και να πάτε σε κάποιο άλλο δωμάτιο ή στο αυτοκίνητό σας.
• Γονείς - υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον!

Να θυμάστε ότι ακόμα και οι καλύτεροι γονείς γνωρίζουν την αξία των ανταλλαγμάτων και των διαπραγματεύσεων επειδή κι εκείνοι υπήρξαν παιδιά. Μην κρίνετε τον εαυτό σας πολύ αυστηρά. Κάποιες φορές, ο πιο απλός τρόπος είναι και ο καλύτερος.
Μοιραστείτε τις συμβουλές και τα παραδείγματά σας εδώ.
Πηγή.www.Liberoclub.gr