Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Βρεφική και παιδική προστασία

Βρεφική και παιδική προστασία

antiliaki-prostasiaΚάθε καλοκαίρι θυμόμαστε την τρύπα του όζοντος και αγοράζουμε αντιηλιακά. Τον υπόλοιπο χρόνο όμως, μάλλον υποθέτουμε αυθαίρετα ότι για κάποιον λόγο ή τρύπα αυτή… κλείνει και το αντιηλιακό μπαίνει στην τσάντα θαλάσσης έως το επόμενο καλοκαίρι, που, παρεμπιπτόντως, θα έχει λήξει.
Όταν όμως γινόμαστε γονείς, τα πράγματα αλλάζουν και επιβάλλεται να γίνουμε πιο προσεκτικοί. Ας ανακεφαλαιώσουμε, λοιπόν, τις γνώσεις μας περί ηλιακής προστασίας, με τη βοήθεια της κας Τάλιας Τσιβιτανίδου-Κάκουρου, παιδίατρου-παιδοδερματολόγου.
Ναι στον ήλιο, αλλά με προσοχή!
Της Βασιλικής Ξανθού
  Τα μωρά έως 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, ισχύει ακριβώς ό,τι και για τους ενήλικες. Θα πρέπει, δηλαδή, να αποφεύγεται η έκθεσή τους στον ήλιο, μεταξύ 11 π.μ. - 3 μ.μ., επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη γη σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι εντονότερη. Οργανώστε, λοιπόν, τη μέρα σας, έτσι ώστε να χαίρονται τα παιδιά σας τη βόλτα ή το μπάνιο στη θάλασσα τις απογευματινές ώρες.
  Το αντιηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε για το μωρό σας, πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 έως και 50, αναλόγως την επιδερμίδα του παιδιού. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι, τόσο υψηλότερο δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το αντιηλιακό. Και για να καταλάβουμε τι σημαίνει ο δείκτης προστασίας, να τονίσουμε ότι, για παράδειγμα, ένα αντιηλιακό με δείκτη 15 σημαίνει ότι μπορούμε να καθίσουμε στον ήλιο 15 φορές περισσότερο, έως ότου παρουσιάσουμε ελάχιστη κοκκινίλα στο δέρμα, σε σχέση με το αν δεν χρησιμοποιούσαμε το συγκεκριμένο αντιηλιακό.
 Η επάλειψη του αντιηλιακού πρέπει να γίνεται 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες. Είναι λάθος, λοιπόν, να βάζουμε αντιηλιακό στα παιδάκια, αφού έχουμε πάει στην παραλία και, ενδεχομένως, αφού έχουν βουτήξει στη θάλασσα και έχουν βγει.
 Το αντιηλιακό, ειδικά στα αγόρια που έχουν κοντά μαλλιά, πρέπει να μπαίνει και στ’ αφτιά. Συνήθως, οι μαμάδες το ξεχνάμε, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εγκαύματα σε αυτό το σημείο.
 Δεν χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό μόνο στην παραλία. Μια βόλτα στην πόλη είναι εξίσου «επικίνδυνη», όσον αφορά τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Συνεπώς, βάζουμε αντιηλιακό στο παιδάκι μας και όταν πηγαίνουμε στην παιδική χαρά, για ψώνια κ.λπ.
 Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι συνιστάται η χρήση του αντιηλιακού από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, και όχι μόνο στις καλοκαιρινές μας διακοπές, όπως οι περισσότεροι κάνουμε.
 Τα αντιηλιακά περιέχουν χημικά φίλτρα που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ή φυσικά φίλτρα που την αντανακλούν. Στα παιδιά συνιστώνται αντιηλιακά από φυσικά φίλτρα (αφήνουν στο δέρμα ένα άσπρο φιλμ).
 Εκτός από το αντιηλιακό, στα μέτρα ηλιοπροφύλαξης περιλαμβάνονται και το πλατύγυρο καπέλο, οι ανοιχτόχρωμες μπλούζες με μανίκια και τα γυαλιά ηλίου (στα μεγαλύτερα, φυσικά, παιδάκια και αγορασμένα από κάποιο κατάστημα οπτικών). 
Πηγή.www familylife.gr