Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό
Ήρθε η μέρα που το μικρούλι σας θα αφήσει για πρώτη φορά το σπίτι του για να περάσει στο νέο, ευρύτερο περιβάλλον του παιδικού σταθμού; Οπωσδήποτε η αλλαγή αυτή είναι μεγάλη, τόσο για εκείνο, όσο και για εσάς. Υπάρχουν, όμως, μερικά σημεία που θα κάνουν τα πράγματα ευκολότερα και πιο ευχάριστα.έως 6 μηνών
Σίγουρα η αγκαλιά της μαμάς είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τα μωρά, αλλά όταν η μαμά πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της, το μωράκι πρέπει κι αυτό να μπει σε νέους ρυθμούς.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδάκια πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό μετά τους 5-6 μήνες της ζωής τους, αλλά υπάρχουν και βρεφονηπιακοί σταθμοί που δέχονται μωρά που έχουν συμπληρώσει 40 ημέρες. Τα μωρά μέχρι περίπου τους 6 μήνες ίσως να μη δείξουν εμφανή σημάδια ότι καταλαβαίνουν αυτή την αλλαγή. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να βιώνουν άγχος. Απλώς είναι συχνά πιο ευπροσάρμοστα σε ένα νέο περιβάλλον, εφόσον τους παρέχει τα βασικά που χρειάζονται, φαγητό, καθαριότητα και αγκαλιά.
Εφόσον έχετε καταλήξει ότι το περιβάλλον τους τα παρέχει, μαζί και με επαρκή ερεθίσματα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ, εάν και το μικρό σας στο σπίτι δεν δείχνει αλλαγή στη συμπεριφορά του και στην όρεξή του.
6-12 μηνών
Όταν τα μωρά πηγαίνουν στον βρεφονηπιακό σταθμό στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής τους, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Από τη μία, το μωρό μπορεί να κάθεται, με στήριξη ή χωρίς, κι έτσι να παρατηρεί καλύτερα το περιβάλλον του. Επίσης, δείχνει ενδιαφέρον για τα αντικείμενα γύρω του και μπορεί να τα πιάνει στα χέρια του και να τα περιεργάζεται. Από την άλλη, βρίσκεται σε ένα αναπτυξιακό στάδιο που αρχίζει να βιώνει πιο έντονα τον φόβο του ξένου και τον φόβο του αποχωρισμού.
Αυτό σημαίνει πως εάν ξεκινήσει να πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένες για περισσότερα κλάματα, χωρίς να σημαίνει πως δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται. Παρόλο που το παιδάκι σας δε μιλάει ακόμη, μπορεί να καταλάβει πολλά, οπότε μιλήστε του, όπως περιγράφουμε παρακάτω στην επόμενη ηλικία.
1 - 3 ετών
Το μικρούλι σας είναι πιο αυτόνομο από πριν, καθώς μετακινείται μόνο του, μιλάει και επικοινωνεί καλύτερα με τους άλλους.
Αναζητά την παρέα των άλλων παιδιών, αν και όσο είναι μικρό παίζει κοντά τους, αλλά χωρίς να αλληλεπιδρά μαζί τους, κάτι που αλλάζει σταδιακά όσο μεγαλώνει. Βλέπει τη δασκάλα του ως τη δεύτερη μαμά του και καταλαβαίνει ότι το αγαπά και το φροντίζει. Δένεται με τους φίλους του και μιλάει γι’ αυτούς στο σπίτι.
Η είσοδος στον παιδικό σταθμό σε αυτή την ηλικία παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς το μικρό σας μπορεί να γίνει κατανοητό από τους παιδαγωγούς, αλλά και να κατανοήσει απλές οδηγίες και βασικούς κανόνες. Επίσης, είναι κοινωνικά έτοιμο να αλληλεπιδράσει με άλλα παιδιά. Σαφώς το κάθε παιδάκι είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και αντιδρά με τον δικό του τρόπο και ο κάθε μήνας που περνά, σημαίνει μεγάλη πρόοδο.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς:
Αυτό που πρέπει να περιμένετε είναι πως είναι απόλυτα φυσιολογικό σε αυτές τις ηλικίες το μικρό σας να κλάψει όταν θα το αφήσετε στον παιδικό σταθμό. Καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένες και επίσης να του έχετε μιλήσει από πριν, λέγοντάς του ότι θα πηγαίνει σε ένα μέρος με άλλα παιδάκια σαν αυτό και με δασκάλες που θα το αγαπούν και θα το φροντίζουν. Πείτε του ήρεμα ότι εσείς θα φύγετε γιατί «το μέρος αυτό δεν είναι για μαμάδες» και ότι θα γυρίσετε σύντομα για να του κάνετε αγκαλίτσα και να πάτε ξανά μαζί στο σπίτι. Το κλάμα, ιδιαίτερα όταν φεύγετε ίσως επιμείνει για αρκετές εβδομάδες, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σας στενοχωρεί. Συνήθως τα παιδάκια βιώνουν έντονα την ώρα της εμπειρίας του αποχωρισμού και κλαίνε, αλλά μετά από δέκα λεπτά ξεχνιούνται και απορροφούνται από τα νέα ερεθίσματα και το παιχνίδι.
Για να κάνετε αυτή την εμπειρία πιο εύκολη και για τους δυο σας, σας συνιστούμε τα εξής:
Να πηγαίνετε το παιδάκι σας κάθε μέρα της εβδομάδας (τις καθημερινές) στον παιδικό σταθμό και όχι μέρα παρά μέρα. Το καθημερινό πρόγραμμα θα το διευκολύνει πολύ να προσαρμοστεί και να το δεχτεί ως φυσιολογική ρουτίνα και τελικά να περνάει καλά. Εάν το πηγαίνετε στον παιδικό σταθμό αφήνοντας κάποιες μέρες κενές, π.χ. επειδή δεν εργάζεστε εκείνες τις ημέρες, το μικρούλι σας θα δυσκολευτεί πολύ, γιατί θα αναγκαστεί να ακροβατήσει ανάμεσα στις δύο καταστάσεις, θα νιώθει ανασφάλεια και δεν θα ξέρει… τι του ξημερώνει! Μην ξεχνάτε, ότι τα νήπια δεν ξέρουν ότι π.χ. αύριο είναι Τετάρτη που δεν εργάζεται η μαμά! Συνεπώς, είναι υπέρ του παιδιού να πηγαίνει κάθε μέρα στον παιδικό σταθμό, έστω και για λίγο.
Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από το σπαραχτικό κλάμα του την ώρα του αποχωρισμού. Δείξτε ότι είστε ψύχραιμη, χαιρετήστε το χαμογελαστή χωρίς καθυστερήσεις και φύγετε. Όταν βγείτε από τον παιδικό σταθμό μπορείτε να κλάψετε κι εσείς ελεύθερα! Επίσης, μην παρατείνετε τον αποχαιρετισμό, γιατί αυτό ταράζει περισσότερο το μικρούλι σας. Όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η στιγμή που το μικρό σας θα ξεχαστεί και θα περάσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή το παιχνίδι. Μη διστάσετε να πάρετε τηλέφωνο για να ρωτήσετε πώς είναι το μικρούλι σας. Ίσως εκπλαγείτε που θα ακούσετε ότι πέντε λεπτά αφού φύγατε, το μικρό σας παίζει ευχαριστημένο!
Μην ενδώσετε σε παρακάλια του παιδιού να μην πάει μια μέρα στον παιδικό σταθμό. Εάν το κάνετε, ανοίγετε έναν δρόμο πολύ δύσκολο για εσάς! Το μικρό σας, εφόσον το ζητάει μόνο και μόνο για να του γίνει το χατίρι, θα καταλάβει το αδύνατο σημείο σας και θα επαναλάβει ξανά τη μέθοδο, αφού βλέπει ότι «περνάει». Τις επόμενες φορές, μάλιστα, ίσως είναι ακόμη πιο πιεστικό, αφού ξέρει ότι αν επιμείνει, θα γίνει αυτό που έγινε και την προηγούμενη φορά, δηλαδή θα πετύχει τον σκοπό του. Αντίθετα, εάν είναι σαφές πως αυτό είναι το πρόγραμμά του, θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί.
Χαρείτε και οι δύο την ώρα που συναντιέστε ξανά. Βιώστε ευχάριστα την ώρα που ξανασυναντιέστε με το παιδάκι σας και αφιερώστε του τον χρόνο και την προσοχή σας. Εκφράστε τη χαρά που το βλέπετε, δώστε απλόχερα χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά! Έτσι, θα ξέρει ότι το περιμένει αυτή η ευχάριστη στιγμή μετά τον παιδικό σταθμό και ότι χαίρεστε κι εσείς που το ξαναβλέπετε, όσο κι εκείνο.
Είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε τα άτομα που θα φροντίζουν το παιδί σας στον παιδικό σταθμό. Οι «κεραίες» του μικρού σας μπορούν να καταλάβουν την ανασφάλειά σας και αυτό θα του τροφοδοτήσει τη δική του ανασφάλεια. Αντίθετα, εάν το μικρό σας βλέπει ότι έχετε εμπιστοσύνη στα χέρια που το αφήνετε, θα εμπιστευτεί την κρίση σας σιγά σιγά και θα αρχίσει να νιώθει κι εκείνο έτσι. Δείξτε σίγουρη, γιατί αυτό έχει περισσότερο ανάγκη το πιτσιρίκι σας.
Καλή αρχή!
πηγή.mamakid.gr