Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012


Εκτύπωση
PDF

Χρώματα για το παιδικό δωμάτιο

χρώματα παιδικό δωμάτιοΕιδικά για το παιδικό δωμάτιο η επιλογή των χρωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο. Δημιουργούν αισθήματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν στην ένταση τους από χαρακτήρα σε χαρακτήρα.
Τα χρώματα δεν επηρεάζουν μόνο τα αισθήματα και την ψυχική κατάσταση του παιδιού αλλά και την ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Διαφορετικά χρώματα ερεθίζουν την όραση και τον προσανατολισμό του παιδιού. Μέσω αντιθέσεων και σκιών αρχίζει να αντιλαμβάνεται το χώρο τριγύρω του και να βελτιώνει την αίσθηση που έχει για αυτόν, μαθαίνει να υπολογίζει αποστάσεις και να κινείται άνετα.

Ποιο λοιπόν είναι το κατάλληλο χρώμα για το δωμάτιο του παιδιού σας;
Ορισμένα χρώματα μας δημιουργούν καλή διάθεση γιατί λάμπουν (το κίτρινο του ήλιου), άλλα μας κάνουν να αισθανόμαστε ζεστασιά και άνεση όπως το μπεζ, και το πορτοκαλί. Το κόκκινο «ανάβει τα αίματα» ,  το μπλε  μας ηρεμεί ή μας κάνει να αισθανόμαστε κρύο. Έπιπλα σε χρώμα ξύλου ή από φυσικό ξύλο φέρνουν ποιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και δίνουν την αίσθηση, της ασφάλειας και της άνεσης. Μπορεί και ένα λευκό χρώμα στα έπιπλα βέβαια, να συνδυαστεί με κατάλληλα χρώματα σε υφάσματα και τοίχους και να ζεστάνει…

Τα χρώματα τα χωρίζουμε σε θερμά ( συνδέονται με τον ενθουσιασμό, την όρεξη για ζωή και την ευδιαθεσία) και ψυχρά (ηρεμία και γαλήνη),

Ποιο είναι το κατάλληλο χρώμα για το παιδί σας;

χρώματα παιδικό δωμάτιοΜπλέ για τα αγόρια ροζ για τα κορίτσια;  Συνήθως ναι, αλλά όχι πάντα.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και σίγουρα δεν υπάρχει η τέλεια επιλογή.  Μπορούμε όμως να επηρεάσουμε τη διάθεση του και να του δώσουμε νέα ερεθίσματα  για την ανάπτυξη του χαρακτήρα του.

Αν έχετε ένα σχετικά ήρεμο παιδί, λίγο ντροπαλό, ίσως μπορείτε να βοηθήσετε να ανακαλύψει την άλλη πλευρά του χαρακτήρα του με "ζεστά" χρώματα . Το κόκκινο αναζωογονεί, δίνει ενέργεια για παιχνίδι. Δεν κάνει όμως να είναι το κύριο χρώμα του δωματίου γιατί το κόκκινο επίσης ξυπνά την επιθετικότητα.  Το πορτοκαλί είναι μία εναλλακτική λύση, δίνει ζωντάνια. Επίσης ένα δυνατό κίτρινο έχει αναζωογονητική επίδραση.

Αν το παιδί σας είναι σε αντίθεση ζωηρό, γεμάτο ενέργεια, μερικές φορές τόσο πολύ που έχει δυσκολία να συγκεντρωθεί , τότε σας συνιστούμε ποιο "ψυχρά" χρώματα, τα οποία το ηρεμούν. Το πράσινο χρώμα  ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Με ένα ελαφρά πράσινο φως αποκοιμιούνται  πολλά παιδιά εύκολα.

χρώματα παιδικό δωμάτιοΑν το παιδί  έχει φοβίες, το μπλε είναι κατευναστικό και ηρεμεί . Το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας υποστηρίζει την ψυχική ισορροπία. Το γαλάζιο και το ροζ, παραμένουν κλασικές επιλογές, αλλά είναι και χρώματα που γαληνεύουν. Πιο…ουδέτερα,  επιλέξτε ένα απαλό κίτρινο, ή πράσινο.

Η επιλογή των "σωστών" χρωμάτων για διαφορετικούς χώρους και διαφορετικούς ανθρώπους είναι γνωστή από την αρχαιότητα σε πολλές Ασιατικές χώρες και κερδίζει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον στις Ευρωπαϊκές χώρες.  Το κάθε δωμάτιο ανάλογα με τη χρήση του χρειάζεται την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Άλλο συνδυασμό χρωμάτων θα επιλέγαμε για ένα γραφείο και άλλο για ένα υπνοδωμάτιο.
Στο σύνολο του χώρου επιλέξτε απαλές-φυσικές αποχρώσεις. Κάποιο μέρος του δωματίου (έναν τοίχο) μπορείτε να τον κάνετε πιο έντονο, αλλά και πάλι πρέπει να προσέξετε ποιο θα είναι αυτό (ένα «ήρεμο» χρώμα απέναντι από το κρεβάτι). Μπορείτε να κάνετε πιο έντονο το κάτω μέρος του τοίχου και πιο απαλό (στον ίδιο ή σε άλλο τόνο) το επάνω μέρος χωρίζοντας τα με μια μπορντούρα. Εδώ θέλει προσοχή στην επιλογή χρωμάτων και ίσως την συμβουλή ενός ειδικού.
χρώματα παιδικό δωμάτιοΤα χρώματα επηρεάζονται  και από το φυσικό φωτισμό, ανάλογα τον προσανατολισμό του δωματίου. Τα βορινά έχουν ένα φως πιο ψυχρό, πιο μπλε που αποδυναμώνει τα ζεστά χρώματα αλλά εντείνει τα ψυχρά. Τα νότια έχουν πιο ζεστό φως, πιο κίτρινο.

Προσέξτε επίσης τα χρώματα  να είναι κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους (ειδικά για παιδικά δωμάτια) και να μην περιέχουν επικίνδυνες-τοξικές  ουσίες.
Λάβετε υπόψη σας την ηλικία, τον χαρακτήρα και τις προτιμήσεις του παιδιού. Φροντίστε ώστε οι επιλογές σας να μην αφορούν περιορισμένο διάστημα ειδικά εάν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά. Ίσως εξυπηρετεί να ορίσουμε το δωμάτιο ως «βρεφικό », στην συνέχεια όταν βγάλουμε την κούνια να γίνει «παιδικό» (φροντίστε το κρεβάτι να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις για να συντροφεύσει το παιδί στα παιδικά του χρόνια) και αργότερα το ίδιο το παιδί θα αποφασίσει για τις αλλαγές που θα κάνουν το δωμάτιο του «εφηβικό».
Πηγή . paidorama.com