Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012


 

Η διατροφή του μωρού κατά το δεύτερο έτος (12 έως 24 μηνών)


Η διατροφή του μωρού κατά το δεύτερο έτος (12 έως 24 μηνών)

Το μωρό σας από τα πρώτα του γενέθλια και μετά, ενώ θα είναι διαρκώς σε κίνηση και εσείς θα περιμένετε ότι θα έχει μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό, εκείνο ενδέχεται να αντιδρά όταν έρχεται η ώρα του φαγητού και να μη θέλει να φάει τίποτε. Η αλλαγή αυτή στις διατροφικές συνήθειες του μικρού σας, όσο και αν σας ανησυχεί, είναι στην πραγματικότητα φυσιολογική μιας και κατά την ηλικία αυτή υπάρχει μια σχετική επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξη του νηπίου με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να έχει λιγότερες ανάγκες για τροφή σε σχέση με τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Σε αυτή την ηλικία, παράλληλα, τα νήπια περνούν από τη διατροφή που είχαν ως μωρά σε μια δίαιτα περισσότερο όμοια με τη δική σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το μωρό σας να συνηθίσει σε μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων, εμπλουτίζοντας το καθημερινό του διαιτολόγιο με κάθε είδους υγιεινή διατροφή. Θα πρέπει να γνωρίζετε, άλλωστε, ότι οι διατροφικές συνήθειες καθορίζονται σε αυτή την πρώιμη ηλικία οπότε είναι καλό να μάθετε στο μωρό σας να τρώει κάθε τι θρεπτικό και υγιεινό, αποφεύγοντας παράλληλα να του μάθετε τις μη θρεπτικές τροφές όπως είναι τα γλυκά και τα παιδικά σνακ, τα οποία μπορεί να αρέσουν ιδιαίτερα στο μικρό σας αλλά δεν έχουν να του προσφέρουν κανένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό.
Τα νήπια αυτής της ηλικίας συνεχίζουν να διερευνούν τις ικανότητές στους στο να τρώνε μόνα τους, αρχικά πιάνοντας το φαγητό με τα δάχτυλά τους και αργότερα μαθαίνοντας σταδιακά να χρησιμοποιούν το κουτάλι και το πιρούνι. Συνήθως, τα νήπια αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το κουτάλι και το πιρούνι κατά τον 15ο μήνα της ζωής τους ή και λίγο αργότερα, αφού περάσουν βέβαια αρκετές ώρες προσπαθώντας. Καλό είναι να αφήσετε το μικρό σας να εξασκηθεί όσο χρειάζεται, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καθαρίζετε συνέχεια το τραπέζι και το πάτωμα, μιας και εκεί θα καταλήγει συνήθως το φαγητό του. Αν, φυσικά, βλέπετε ότι μωρό σας δεν μπορεί να τα καταφέρει και έχει αρχίσει να αγανακτεί, είναι καλύτερα να επέμβετε και να το ταΐσετε εσείς, δίνοντάς του όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να μάθει να τρώει μόνο του χωρίς τη βοήθειά σας.
Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι τα νήπια θέλουν διαρκώς να επιβεβαιώνουν την ανεξαρτησία τους, οπότε ακόμη και το θέμα του φαγητού αποτελεί ένα σημείο στο οποίο θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο. Αφήστε στο μικρό σας τα περιθώρια ελευθερίας που αποζητά, ώστε να καθορίζει εκείνο το πότε πεινάει, το πότε θέλει να φάει αλλά και το πόσο θέλει να φάει, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι μπορεί εσείς να επιλέγετε ποιες τροφές είναι κατάλληλες για εκείνο και ποιες τροφές θα του παρουσιάζετε αλλά είναι εκείνο τελικά που αποφασίζει τι και πόσο θα φάει από αυτό που του προσφέρετε. Το ιδανικό θα ήταν να μπορεί αφενός το μικρό σας να έχει την αίσθηση ότι είναι ελεύθερο να αποφασίσει σχετικά με το πότε θέλει να φάει και πόσο, χωρίς όμως η κατάσταση να ξεφύγει τελείως από τον έλεγχό σας. Δε θα πρέπει, δηλαδή, να φτάσετε σε τέτοιο σημείο που το μωρό να απαιτεί το φαγητό του οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξάρτητα από το δικό σας πρόγραμμα και τις δικές σας υποχρεώσεις. Καθορίστε, επομένως, ένα σχετικά ευέλικτο πρόγραμμα, ώστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι το φαγητό είναι διαθέσιμο συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα. Μην το πιέζετε να φάει, εφόσον δεν πεινάει, αλλά και μην το αφήσετε να πιστέψει ότι είστε εκεί για να το εξυπηρετείτε οποιαδήποτε στιγμή θέλει εκείνο.
Το γάλα στη διατροφή του νηπίου
Το γάλα αποτελεί πολύτιμο στοιχείο στη διατροφή των νηπίων μιας και τους παρέχει βιταμίνη D και κάλσιο, βοηθώντας τον οργανισμό τους να ενδυναμώσει τα οστά τους. Εντούτοις, σταδιακά θα πρέπει να μειώνεται η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνουν τα νήπια, μιας και προσλαμβάνουν πλέον αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από τις στερεές τροφές που καταναλώνουν. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μείωση στην κατανάλωση γάλακτος καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας, όπως επίσης και για την αλλαγή από το πλήρες γάλα σε γάλα με χαμηλά λιπαρά, που ίσως χρειαστεί να κάνετε όταν το παιδί σας φτάσει στην ηλικία των δύο ετών.
Στην ηλικία μεταξύ 12 και 18 μηνών μπορείτε να επιχειρήσετε και τη μετάβαση από το μπιμπερό στη χρησιμοποίηση κούπας. Αντί, βέβαια, να διακόψετε απότομα το μπιμπερό καλό είναι να προχωρήσετε σε μια σταδιακή αντικατάστασή του με την κούπα, ξεκινώντας από το μεσημεριανό γεύμα. Μόλις το παιδί σας έχει ξεκινήσει το μεσημεριανό του, βάλτε του πλήρες γάλα σε μια κούπα και προσπαθήστε να το μάθετε να πίνει από αυτή. Εάν συνεχίζετε να θηλάζετε και δεν έχετε χρησιμοποιήσει καθόλου το μπιμπερό, μπορείτε να του προσφέρετε το γάλα του απευθείας σε μια κούπα, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει η χρήση του μπιμπερό.
Σε κάποια παιδιά, βέβαια, δεν αρέσει το αγελαδινό γάλα γιατί έχει διαφορετική γεύση από το μητρικό γάλα ή από το γάλα σε σκόνη που έχουν συνηθίσει να πίνουν. Αν, επομένως, αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα μπορείτε να φτιάχνετε το γάλα του παιδιού αναμειγνύοντας αγελαδινό γάλα με μητρικό ή με το γάλα σκόνης, αυξάνοντας σταδιακά το ποσοστό αγελαδινού γάλακτος, μέχρι να περάσετε εξολοκλήρου στο αγελαδινό γάλα.
Πρόσληψη σιδήρου
Είναι σημαντικό να φροντίζετε ώστε το μικρό σας να προσλαμβάνει αρκετό σίδηρο από τη στιγμή που θα γίνει ενός έτους. Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό του παιδιού μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά τη σωματική και πνευματική του ανάπτυξη, τη συμπεριφορά του ενώ μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση αναιμίας. Για να αποφύγετε επομένως το ενδεχόμενο να μην προσλαμβάνει αρκετό σίδηρο το παιδί σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
  • Περιορίστε την ημερήσια κατανάλωση γάλακτος στα επίπεδα που θα σας υποδείξει ο παιδίατρός σας.
  • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν σίδηρο, όπως είναι τα δημητριακά, το κρέας, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα.
  • Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που πιστεύετε ότι το παιδί σας καταναλώνει μεγάλη ποσότητα γάλακτος καθημερινά, τρώγοντας έτσι λιγότερες στερεές τροφές που θα του διασφάλιζαν το απαιτούμενο σίδηρο, μιας και ενδέχεται να χρειαστεί να δώσετε στο παιδί σας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε
Παρόλο που το μικρό σας έχει πλέον αρχίσει να τρώει κάθε είδους τροφής, αυτό δε σημαίνει ότι ακόμη και τώρα δεν κινδυνεύει να πνιγεί με κάποιο τρόφιμο που δεν είναι καλά κομμένο σε μικρά κομμάτια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στο παιδί σας, όπως είναι τα ποπ κορν, οι καραμέλες, τα ωμά λαχανικά, τα σκληρά φρούτα, οι ξηροί καρποί αλλά και οτιδήποτε άλλο θεωρείτε ότι δεν μπορεί το μικρό σας να καταπιεί εύκολα και χωρίς κίνδυνο. Θα πρέπει, επομένως, να επιβλέπετε πάντοτε το μικρό σας όταν τρώει και να μην το αφήνετε να τρέχει ενώ προσπαθεί να καταπιεί το φαγητό του γιατί ο κίνδυνος πνιγμού είναι ακόμη αρκετά υψηλός.
Σε αυτή την ηλικία, θα θελήσετε επίσης να εισάγετε στη διατροφή του παιδιού σας κάποιες από τις τροφές που μέχρι τώρα αποφεύγατε ανησυχώντας για το ενδεχόμενο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων, όπως είναι τα εσπεριδοειδή και το αυγό. Καλό είναι, όμως, να το κάνετε αυτό με προσοχή και έχοντας πάντοτε το νου σας ότι σε περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει κάποια αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να το φροντίσετε άμεσα. Ενημερώστε το γιατρό σας αν κάποιο άτομο στην οικογένειά σας είναι αλλεργικό σε ορισμένες τροφές και μη διστάσετε να καθυστερήσετε κι άλλο την εισαγωγή στο διαιτολόγιο του παιδιού τροφών που είναι στενά συνδεδεμένες με την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, όπως είναι τα θαλασσινά.
Πόσο θα πρέπει το παιδί μου να τρώει;
Η απαιτούμενη πρόσληψη θερμίδων σε αυτή την ηλικία είναι περίπου 1.000 καθημερινά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μεγάλη ποσότητα τροφής. Μπορείτε, επομένως, να προσφέρετε στο παιδί σας δύο βασικά γεύματα και δύο ή τρία θρεπτικά σνακ καθημερινά, χωρίς να ανησυχείτε αν εκείνο παραλείψει το ένα από τα γεύματα. Το να αφήσετε, βέβαια, το παιδί σας να μη φάει καθόλου το μεσημέρι είναι κάτι που δύσκολα μπορείτε να αποδεχτείτε αλλά μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να αφήνετε στο παιδί σας τα περιθώρια να ανταποκρίνεται μόνο του στις ανάγκες του οργανισμού του. Αν το παιδί νιώθει ότι δεν πεινάει, δε θα πετύχετε τίποτα με το να το πιέσετε ή να το κυνηγάτε σε όλο το σπίτι μέχρι να φάει δυο μπουκιές. Αν, πάντως, θεωρείτε ότι το παιδί σας τρώει πολύ λίγο, τότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
Πηγή.mynewbaby.gr