Κυριακή 18 Μαρτίου 2012


ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΙΔΕΕΣ-

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

Ξεκινήσαμε την αναφορά μας στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.Μιλήσαμε για την διπλή μας γιορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον ξεσηκωμό των Ελλήνων ενάντια στην τούρκικη σκλαβιά, τον όρκο των Ελλήνων και τη Φιλική Εταιρεία ,είδαμε τα εμβλήματα της Επανάστασης, το κρυφό σχολειό ,τους ήρωες και τις μάχες τους, μέσα από βίντεο,παρουσιάσεις ,πίνακες ζωγραφικής...βιβλία ...Μετρήσαμε τις συλλαβές της φράσης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ ,βρήκαμε ότι είναι εννέα (9) και έτσι γνωρίσαμε τον αριθμό 9.
Η  αναφορά στην καταστροφή των Ψαρών μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη φωνούλα ( ψ).

για την φίλη Μάρω


25η Μαρτίου 1821

                          Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή.
Είναι θρησκευτική γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Πριν την επανάσταση η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη για 368 χρόνια, δηλαδή από το 1453 έως το 1821. Η επανάσταση κηρύχθηκε επίσημα την 25η Μαρτίου 1821 στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας (στην Αχαΐα) από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό ο οποίος ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και ευλόγησε τους αρχηγούς της. Οι πόλεις που επαναστάτησαν πρώτες ήταν η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Τρίπολη.Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Οφείλουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας σ’ αυτούς τους ανθρώπους που πολέμησαν ηρωικά ενάντια στην τουρκική τυραννία. Η ελληνική σημαία κυματίζει στα μπαλκόνια των δημοσίων κτιρίων και σπιτιών.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Ευαγγελισμού γίνεται δέηση για τους ήρωες του 1821.
Γίνεται παρέλαση των μαθητών, προσκόπων και ενόπλων δυνάμεων σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους κάθε πόλης.Κάθε χρόνο γίνεται γιορτή σε κάθε σχολείο. Οι μαθητές φορούν παραδοσιακές στολές, απαγγέλλουν ποιήματα ,χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και παρουσιάζουν θεατρικά έργα.
                              Ο σελιδοδείχτης μας
χρωματίσαμε  τις  εικόνες ,τις κόψαμε και στη συνέχεια τις κολλήσαμε στο μανταλάκι
4