Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πώς "γεννιέται" ένα βιβλίο; - Εποπτικό υλικό για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου



Πώς "γεννιέται" ένα βιβλίο; - Εποπτικό υλικό για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ( International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Το 2012 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Μεξικού. Το μήνυμα το έγραψε ο πολυβραβευμένος Μεξικανός συγγραφέας FranciscoHinojosa, που γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού το 1954 και είναι ένας από τους πολυγραφότερους και πιο επιτυχημένους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά. Έχει γράψει 40 βιβλία (ποιήματα, διηγήματα, ταξιδιωτικά, δοκίμια και βιβλία για παιδιά και νέους), από τα οποία τα πιο γνωστά είναι το ιστορικό μυθιστόρημα A golpe de calcetin( Με τα πόδια), La peor senora del mundo( Η χειρότερη κυρία του κόσμου) και Anibal y Melquiades(Αννίβας και Μελχιάδης). Στα έργα του επικρατεί το χιούμορ και η φαντασία. 
Την αφίσα τη φιλοτέχνησε ο Μεξικανός εικονογράφος JuanGedovius, που γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού και δηλώνει ότι είναι επίσης αφηγητής, «αδιόρθωτη κουκουβάγια» και «ψαράς θαλάσσιων δράκων». Έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από 60 έργα του, έχει τιμηθεί με δέκα διεθνή βραβεία και έχει συμμετάσχει σε πολλές εθνικές και διεθνείς εκθέσεις. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα : Trucas (Τρούκας), Ribit (Ρίμπιτ), και Morado al cubo (Ο μωβ κύβος).
Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της IBBY\Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

     Η μέρα αυτή αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε με τα παιδιά για την αξία των βιβλίων, τί μας προσφέρουν, να γνωρίσουμε το έργο γνωστών συγγραφέων παιδικών βιβλίων. Επίσης, να μιλήσουμε για τις κατηγορίες βιβλίων που υπάρχουν και να διαχωρίσουμε τα βιβλία της τάξης μας σε κατηγορίες. Μπορούμε να επισκεφθούμε κάποια βιβλιοθήκη ή να έρθει στην τάξη μας κάποιος συγγραφέας. Να γίνουμε εμείς οι ίδιοι συγγραφείς της δικής μας ιστορίας και έπειτα να δημιουργήσουμε το δικό μας βιβλίο (συγγραφή-εικονογράφηση) που θα έχει ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη της τάξης μας! Να φτιάξουμε σελιδοδείκτες και να δημιουργήσουμε μια αφίσα για την ημέρα αυτή όπου θα παρουσιάζουμε τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων! 

Πέρα όπως από τα παραπάνω, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε εάν τα παιδιά γνωρίζουν πως "γεννιέται" ένα βιβλίο! Μέσα από μια σειρά κάρτες μπορούμε να παρουσιάσουμε στα παιδιά την πορεία που ακολουθείται μέχρι να φτάσει στα χέρια μας ένα βιβλίο. Να κατανοήσουν ότι η έκδοση βιβλίων αποτελεί προϊόν δημιουργικής και πολύωρης συνεργασίας ανθρώπων διαφορετικών ειδικοτήτων (ο συγγραφέας το συγγράφει, ο τυπογράφος το τυπώνει, ο διορθωτής διορθώνει τα λάθη του τυπογράφου, ο ζωγράφος το εικονογραφεί, ο βιβλιοδέτης το δένει και τέλος ο βιβλιοπώλης το πουλάει). Σχετικό πληροφοριακό υλικό έχει εκδώσει ο εκδοτικός οίκος Ψυχογιός Α.Ε. με συγγραφέα την κ. Κατερίνα Μουρίκη και εικονογράφο την κ. Πέγκυ Φούρκα, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του  http://www.psichogios.gr/site/Content/show?cmsid=451

Βασιζόμενη στο παραπάνω πληροφοριακό υλικό, δημιούργησα μια σειρά από σχετικές κάρτες. Τις κάρτες μπορείτε να τις εκτυπώσετε, να τις πλαστικοπιήσετε και να τις χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας με τον τρόπο που εσείς κρίνετε ως καλύτερο.

***********
************
*************
**********
*************
***********
*************
*************
************
**********





 ΠΗΓΕΣ:
http://www.ekebi.gr
http://www.psichogios.gr