Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

  • αρτήθηκε από Παιδί και ανάπτυξη
Παιχνίδια για νήπια 12-18 μηνών

Η λέξη «ζωηρό» είναι η ιδανική για να περιγράψει το παιδί σας σ' αυτήν την ηλικία. Του αρέσει κάθε είδους παιχνίδι που του επιτρέπει να δώσει όλο του τον εαυτό σ' αυτό, όπως μπάλες, κούνιες, τσουλήθρες κλπ.. Τα χέρια του αποκτούν όλο και καλύτερο συντονισμό και μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια πιο αποτελεσματικά, να χτίσει ακόμα μεγαλύτερους πύργους με τουβλάκια και να μουτζουρώσει σε κάποιο μπλοκ.

Το παιχνίδι του περιλαμβάνει πολλούς πειραματισμούς. Το ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι συνέπειες των πράξεών του και επειδή η μνήμη του δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, η επανάληψη δεν το κουράζει καθόλου. Στα μικρά παιδιά αρέσει επίσης να μιμούνται όσα βλέπουν να κάνουν οι ενήλικοι στην καθημερινή ζωή, οπότε καλό είναι να του πάρετε τέτοιου είδους παιχνίδια.



Τουβλάκια: Τα τουβλάκια είναι ιδανικά για να κτίσουν τα παιδιά ένα φρούριο ή έναν τοίχο ή οτιδήποτε άλλο βγάλει η φαντασία τους. Το καλύτερο μέρος του παιχνιδιού ωστόσο είναι το φινάλε, όταν γκρεμίζουν τα πάντα.

Push & Pull παιχνίδια: Παιχνίδια που χρειάζονται σπρώξιμο, όπως καρότσια (φορτάμαξες) διαφόρων ειδών, θα φανούν πολύ χρήσιμα στο μωρό σας για να στηρίζεται στις πρώτες του εξερευνήσεις μέσα στο σπίτι. Τα παιχνίδια για τράβηγμα αντίθετα είναι για προχωρημένους περιπατητές, που μπορούν να κοιτάζουν πίσω τους καθώς κινούνται προς τα εμπρός. Παιχνίδια που κάνουν θορύβους, βγάζουν ήχους ή έχουν φωτάκια που αναβοσβήνουν είναι σίγουρο ότι θα αγαπηθούν.

Παιχνίδια ταξινόμησης: Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να ταξινομούν, να στοιβάζουν, να κολλάνε, να ξεκολλάνε και γενικά να αναδιοργανώνουν. Η ταξινόμηση και η τοποθέτηση παιχνιδιών σε κουτιά ή δοχεία δίνουν μεγάλη χαρά στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Γυμναστήριο για παιδιά: Ένα μικρό γυμναστήριο μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας ένα ασφαλές μέρος για να σκαρφαλώνει, να κρύβεται και γενικά να εξασκεί τις κινητικές του ικανότητες ξανά και ξανά. Αυτά τα γυμναστήρια ωστόσο μπορεί να κοστίσουν ακριβά και εκτός αυτού σύντομα θα τα βρίσκει ξεπερασμένα.

Μπάλες: Η μπάλα είναι σε μεγάλο ποσοστό το αγαπημένο παιχνίδι όλων των παιδιών. Καλό είναι ωστόσο να αποφύγετε μπάλες από αφρολέξ που θα μπορούσαν να καταλήξουν στο στόμα του παιδιού και να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία του. Σ' αυτήν την ηλικία μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε να παίζετε «πιάσε-πέτα» με το παιδί σας. Ξεκινήστε αργά και σιγά-σιγά θα μπει στο ρυθμό και θα ενθουσιαστεί.

Κηρομπογιές και χαρτί: Ας αρχίσει το μουτζούρωμα! Δίνετε στο παιδί σας λίγες μπογιές κάθε φορά και κολλήστε το χαρτί που χρησιμοποιεί στο τραπέζι, έτσι ώστε να είναι σταθερό για να μπορεί να ζωγραφίσει.

Αμαξίδια: Τα αμαξίδια αυτά έχουν γίνει πιο δημοφιλή ακόμα κι απ' το ίδιο το περπάτημα. Πολλά μοντέλα έχουν ψηλές λαβές για να τα ωθεί ο ενήλικος, όταν το παιδί κουράζεται. Αποφύγετε τα ηλεκτροκινούμενα, αφενός γιατί είναι ακριβά αλλά και γιατί στερούν τη χαρά της ικανοποίησης από το παιδί.

Εργαλεία μαστορέματος ή κουζινικά: Οι μελλοντικοί μάστορες ή οι επίδοξοι σεφ θα απολαύσουν πολλές ώρες παιχνιδιού με παιχνίδια προσαρμοσμένα στο μέγεθός τους. Παιχνίδια όπως αυτά, δίνουν στο παιδί την ευκαιρία να μιμηθεί πράγματα που βλέπει να κάνουν οι ενήλικοι και θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του για αρκετούς μήνες.

Εικονογραφημένα βιβλία: Το παιδί σας θα απολαμβάνει πλέον βιβλία με εικόνες που απεικονίζουν οικεία αντικείμενα και δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να αρχίσει να υπερηφανεύεται για τη βιβλιοθήκη του και το γεγονός ότι μπορεί να επιλέγει κάθε φορά αυτό που θέλει να διαβάσει.

Παιχνίδια για νήπια και παιδιά 18-24 μηνών

Σ' αυτήν την ηλικία, τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι, οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε να έχουν μεγάλη ποικιλία από παιχνίδια.

Σερβίτσια του καφέ ή κουκλόσπιτο: Το παιδί σας θα λατρέψει παιχνίδια όπου υποκρίνεται ότι τρώει και πίνει, όπως οι μεγάλοι. Γενικότερα, κάθε είδους μινιατούρα, από τσουγκράνες, ηλεκτρικές σκούπες και καροτσάκια μέχρι μίνι-κουζίνες ή μίνι εργαλειοθήκη, του δίνει την ευκαιρία να κάνει ένα από τα αγαπημένα του πράγματα, να μιμείται δηλαδή αυτό που βλέπει να κάνουν οι ενήλικοι γύρω του και να οργανώνει τον κόσμο με τα δικά του μέτρα και σταθμά.

Μεγάλα και μικρά τουβλάκια: Το παιχνίδι με τα τουβλάκια δίνει στο παιδί σας τη δυνατότητα, να βελτιώσει τις δεξιότητες των χεριών του, πιάνοντας, στοιβάζοντας και ταξινομώντας τα. Τα μεγάλα τουβλάκια από χαρτόνι στοιβάζονται εύκολα σε φρούρια στο μέγεθος των παιδιών, ενώ τα μικρά ξύλινα τουβλάκια μπορούν να ταξινομηθούν και να οργανωθούν σε πληθώρα σχεδίων.

Μουσικά όργανα: Τα παιδιά γενικά αγαπούν τη μουσική και αναζητούν κάθε ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους ήχο, όσο κακόηχος κι αν είναι. Δώστε του μία κιθάρα να «γρατζουνήσει» ή ένα πληκτρολόγιο να «βαρέσει» και θα σας ευχαριστήσει με πολλές πρωτότυπες συνθέσεις. Βεβαιωθείτε ότι τα μουσικά όργανα-παιχνίδια που του αγοράζετε έχουν ρύθμιση, έτσι ώστε να μπορείτε να χαμηλώσετε τον ήχο, κάτι που θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα μετά ,από κάποια λεπτά , όπως και οι γείτονές σας φυσικά.

Πάζλ: Τα πάζλ είναι ένας καλός τρόπος για να δώσετε στο παιδί σας την ικανοποίηση ότι έβαλε κάτι στο σωστό μέρος. Επιλέξτε πάζλ που έχουν πολύ λίγα κομμάτια και είναι κατασκευασμένα από χοντρό, εύχρηστο ξύλο.

Εικονογραφημένα βιβλία και CD: Αν και οι αφηγήσεις παραμυθιών σε CD δεν υποκαθιστούν την ανάγνωση στο παιδί σας, πολλά παιδιά απολαμβάνουν την καινοτομία της ακρόασης, όταν δηλαδή μια φωνή βγαίνει από μια μηχανή και θαυμάζουν κάτι τόσο πρωτότυπο και διαφορετικό. Τα παιδικά τραγουδάκια ακούγονται ιδιαίτερα ευχάριστα στο αυτί ένα μικρού παιδιού.

Τρενάκια: Το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις νέες του δεξιότητες για να συνδέσει τα βαγόνια και να τρέχει με το τρένο σε όλο το σπίτι. Θα του αρέσει ιδιαίτερα να στρίβει στις γωνίες και η διαφορά του να το τρέχεις πάνω στο χαλί απ' ότι στο πάτωμα.

Κηρομπογιές και χαρτί: Το παιδί σας δείχνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον να αφήσει τα σημάδια του σε δάπεδα, τοίχους και έπιπλα. Παραχωρήστε του έναν χώρο, δώστε του ένα μεγάλο φύλλο χαρτί, (κολλήστε το χαρτί που χρησιμοποιεί στο τραπέζι, έτσι ώστε να είναι σταθερό για να μπορεί να ζωγραφίσει.) και ένα ζευγάρι κηρομπογιές και θα είναι πολύ ευτυχισμένο.

Eπιμέλεια: Αλέξανδρος Οικονόμου
Ψυχολόγος, Msc Ψυχικής Υγείας