Φτιάξε στολίδια από αλατοζύμη
Η
«Αλατοζύμη» είναι μια παλιά και σχετικά γνωστή τεχνική, για
να κάνουμε την απλή ζύμη (αλεύρι, αλάτι, νερό) να σκληραίνει και να
αντέχει στο χρόνο. Και να φτιάχνουμε χειροποίητα, οικονομικά και
οικολογικά στολίδια.
Το μυστικό είναι η μεγάλη αναλογία αλατιού στη ζύμη.
Το μυστικό είναι η μεγάλη αναλογία αλατιού στη ζύμη.
Ας πάμε στη συνταγή για εσάς που δεν τη γνωρίζετε:
Υλικά:
- 2 κούπες αλεύρι
- 1 κούπα αλάτι ψιλό
- Νερό ανάλογα πόσο θα πάρει, έτσι ώστε να γίνει εύπλαστη ζύμη. Κατά προσέγγιση να σας πω 1 κούπα.
- Πλάθετε τα στολίδια (μην ξεχάσετε να κάνετε τρύπες για να περάσετε την κορδελίτσα ή το σπαγκάκι για να κρεμαστεί στο δέντρο.
- Αν το στολιδάκι σας, έχει τέτοιο σχήμα που δεν σας επιτρέπει να το τρυπήσετε, τότε καρφώστε του ένα σύρμα σε σχήμα «Π» όπως δείχνει φωτογραφία. Από αυτό θα μπορέσετε να περάσετε την κορδελίτσα.
- Ψήνουμε στους 100οC μέχρι να σφίξουν.
- Αφού τα βγάλετε και τα αφήσετε να κρυώσουν, με ένα λεπτό πινελάκι, τα βάφετε με ακριλικά χρώματα.
Την συνταγή αυτή, την χρησιμοποιώ
εδώ και αρκετά χρόνια και ομολογώ έχει αποδειχτεί αρκετά καλή (έχω στολίδια πριν
από 4 χρόνια).
Δείτε μερικά απο αυτά: