Τρίτη 20 Μαρτίου 2012


Ώρα για ύπνο (;)

To παιδάκι σας έχει μαλώσει με τον ύπνο; Όλες τα έχουμε περάσει… Υπάρχει ένα κόλπο!

Η δυσκολότερη ηλικία των μικρών παιδιών είναι 2-3 χρονών που δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε για ύπνο, αντίθετα έχουν ιδιαίτερη ενέργεια για παιχνίδι και ζημιές. Στην ηλικία αυτή χρειάζονται περίπου 10 ώρες ύπνου τη νύχτα και ένα ή δυο υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας – που τέτοια τύχη!
Οι περισσότερες μαμάδες λοιπόν επιστρατεύουμε τα μεγάλα μέσα: παραμύθια, νανουρίσματα, αγκαλιά, κοιμόμαστε μαζί τους ή τα παίρνουμε στο κρεβάτι μας…μεγάλα λάθη, αλλά και τι να κάνεις όταν έχεις να μαζέψεις όλο το σπίτι, να κάτσεις δυο λεπτά με τον άντρα σου, να χαλαρώσεις και το πρωί ξύπνημα από νωρίς για να ετοιμάσεις τους πάντες πώς θα τα καταφέρουμε όλα;
Οι περισσότεροι παιδίατροι προτείνουν να αφήσουμε το παιδί μόνο του να κλάψει μέχρι να κουραστεί και να κοιμηθεί, οι γονείς όμως δικαίως αρνούμαστε να ακολουθήσουμε αυτή τη μέθοδο, γιατί αν το παιδί κλάψει περισσότερο από λίγα λεπτά θα αναστατωθεί και δύσκολα θα κοιμηθεί.
Μια καλή μέθοδος είναι η παρακάτω: κάθε φορά που κλαίει μπείτε στο δωμάτιο, χαϊδέψτε το, δώστε του ένα φιλί ή μια αγκαλιά πείτε του ότι είστε κοντά και φύγετε. Μην παραμείνετε στο δωμάτιο πάνω από μισό λεπτό. Αυτό μπορεί να γίνει και 10 φορές την ίδια νύχτα αλλά σε μερικές μέρες θα δείτε αποτελέσματα.