Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Συμβουλές για ασφαλισμένα Χριστούγεννα
 


Tα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά τα περιμένουν με ενθουσιασμό. Ως γονείς πρέπει να φροντίσουμε αυτό το διάστημα των διακοπών να μην είναι μόνο ευχάριστο, αλλά και ασφαλισμένο. Πέρα από τα συνηθισμένα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε στο σπίτι, η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης Ατυχημάτων και δηλητηριάσεων στα παιδιά δίνει τις πιο κάτω συμβουλές, που είναι χρήσιμες για πρόληψη ατυχημάτων στα παιδιά.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα

 1. Όταν αγοράζετε τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, κοιτάξτε να γράφει πως είναι ανθεκτικό στη φωτιά και να πληροί όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές. Όταν αγοράζετε αληθινό, διαλέξτε ένα που να είναι φρέσκο, ώστε να διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να πιάσει φωτιά. Για τον ίδιο λόγο προσπαθήστε να το διατηρήσετε φρέσκο, προσθέτοντας νερό στη βάση που το έχετε τοποθετήσει.
2. Τοποθετήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μακριά από το τζάκι και τις συσκευές θέρμανσης, και σε σημείο που να μην εμποδίζει την έξοδο από το σπίτι, σε περίπτωση κινδύνου.
Διακοσμητικά φώτα
1. Ελέγχετε πάντα τα φωτάκια των χριστουγεννιάτικων δέντρων πριν τα τοποθετήσετε. Έστω και αν μόλις τα έχετε αγοράσει, βεβαιωθείτε ότι όλα τα λαμπάκια δουλεύουν και ότι δεν υπάρχουν χαλαρές ενώσεις, ελεύθερα σύρματα και χαλασμένες πρίζες.
2. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρικά φωτάκια σε μεταλλικά δέντρα. Σε περίπτωση που υπάρχουν ελαττωματικά φωτάκια, το δέντρο μπορεί να φορτιστεί και κάποιο άτομο που θα ακουμπήσει στα κλαδιά του μπορεί να πάθει ηλεκτροπληξία.
3. Πριν χρησιμοποιήσετε διακοσμητικά φωτάκια έξω από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικό χώρο. Για να στερεώσετε τα φωτάκια αυτά στα σημεία που θέλετε, μη χρησιμοποιείτε ποτέ καρφιά ή άλλα μεταλλικά είδη.
4. Πάντοτε σβήνετε τα διακοσμητικά φωτάκια πριν κοιμηθείτε ή πριν φύγετε από το σπίτι, αφού μπορεί να προκαλέσουν φωτιά.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

 Σε σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά, αποφεύγετε τα στολίδια που είναι μυτερά ή σπάζουν σε μικρά κομμάτια. Τοποθετήστε τα σε σημεία που δεν φτάνουν μικρά παιδιά, τα στολίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να τα καταπιούν ή να τα εισπνεύσουν. Μη χρησιμοποιήσετε στολίδια που μοιάζουν με καραμέλες ή γλυκά, γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από τα πραγματικά.
Ασφάλεια των παιχνιδιών
1. Όταν αγοράζετε παιχνίδια, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που αναφέρονται στις ηλικίες που το παιχνίδι είναι κατάλληλο. Παιχνίδια που αφορούν μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να είναι επικίνδυνα για μικρότερα παιδιά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα παιχνίδια που είναι ακατάλληλα για παιδιά μικρότερα των 3 χρόνων, γιατί πιθανό να περιέχουν μικρά εξαρτήματα που να αποτελούν κίνδυνο για πρόκληση ασφυξίας. Ακόμα αποφεύγετε να δίνετε σε πολύ μικρά παιδιά, παιχνίδια που έχουν σχοινί για να τα τραβάς, αν αυτό είναι μεγαλύτερο από 30 εκατοστά, αφού μπορεί εύκολα να δεθεί γύρω από το λαιμό τους.
2. Πριν αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει ένα καινούργιο παιχνίδι, διαβάστε τις οδηγίες, βεβαιωθείτε πως είναι κατάλληλο για την ηλικία του και δείξτε του πώς να το χρησιμοποιήσει σωστά.
3. Απομακρύνετε όλα τα περιτυλίγματα δώρων, πλαστικές σακούλες, χαρτιά και κορδέλες αφού αυτά μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία σε μικρά παιδιά.
4. Για να αποφύγετε προβλήματα με εγκαύματα ή ηλεκτροπληξία, μη δίνετε σε παιδιά μικρότερα των δέκα χρόνων, παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Προτιμήστε παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρίες.
Οικογενειακές συναντήσεις
1. Μετά από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, καθαρίστε το σπίτι αμέσως και προσεκτικά. Ένα μικρό παιδί μπορεί να ξυπνήσει νωρίς το πρωί και να πνιγεί με ένα ξηρό καρπό ή να έλθει σε επαφή με οινόπνευμα ή τσιγάρο.
2. Όταν επισκέπτεστε φιλικά σας σπίτια, εντοπίζετε τα επικίνδυνα σημεία και παρακολουθείτε συνέχεια το μικρό παιδί σας.

Tζάκια

 1. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε εκτεθειμένα, σε σημείο που μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί, τα σπίρτα και το υλικό που χρησιμοποιείτε για να ανάψετε τη φωτιά (ξηρό/υγρό πετρέλαιο).
2. Χρησιμοποιείτε πάντα το κατάλληλο υλικό για να ανάβετε τη φωτιά και αποφεύγετε το κάψιμο των περιτυλιγμάτων των δώρων αφού αυτά ανάβουν γρήγορα και με μεγάλη φλόγα και μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα ή πυρκαγιά.
3. Τοποθετείτε πάντα το κατάλληλο προστατευτικό μπροστά από το τζάκι και μην αφήνετε μικρά παιδιά ούτε λεπτό μόνα τους, όταν το τζάκι είναι αναμμένο. 
Πηγή child.org