ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ;
Ένα πολύ βασικό θέμα που προκύπτει για κάθε γονιό στην εποχή μας είναι η επιλογή παιδικού σταθμού – νηπιαγωγείου για το παιδί του. Και φυσικά συζητώντας για επιλογές αναφέρομαι στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο τομέα δεν υπάρχουν επιλογές, το παιδί πηγαίνει συνήθως στον πλησιέστερο παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο στο σπίτι του.Πως λοιπόν να επιλέξει ο γονιός τον κατάλληλο παιδικό σταθμό – νηπιαγωγείο; Σημαντικό είναι πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας να έχετε τουλάχιστον 4 – 5 εναλλακτικές επιλογές. Τις επιλογές σας αυτές τις ταξινομείτε ανάλογα με το τι θεωρείτε ποιο σημαντικό, την απόσταση, το περιβάλλον, το πρόγραμμα που ακολουθείται, κοκ.
Μπορείτε να ξεκινήσετε λοιπόν τις επισκέψεις σας σε κάθε παιδικό έχοντας μαζί σας μια λίστα από ερωτήματα – και καλό είναι να τα έχετε γραπτά μαζί σας , ώστε και να παρεκλίνει η συζήτηση όπως συμβαίνει συνήθως, να μην ξεχάσετε να ρωτήσετε κάτι. Ας μην ξεχνάμε ότι για κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο είστε ένας πελάτης και η αντιμετώπιση που θα έχετε θα είναι αυτή ακριβώς. Τα πάντα παρουσιάζονται συνήθως ιδανικά χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Είναι όμως έτσι;
Η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει από ένα βασικό θέμα που είναι οι συνθήκες υγιεινής που εφαρμόζονται στον εκάστοτε παιδικό σταθμό που θα επισκεφθείτε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαπιστώσετε και με τα μάτια σας αν όλα όσα σας πουν αληθεύουν. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ξενάγησή σας σε όλους τους χώρους του παιδικού σταθμού. Ο βασικός άξονας στον οποίο είναι καλό να κινηθείτε είναι τουαλέτες, κουζίνα, τάξεις, χώρος ύπνου, άλλες αίθουσες όπως γυμναστήριο κλπ. Μην διστάσετε να ρωτήσετε αν υπάρχει ξεχωριστό προσωπικό για αυτό τον σκοπό και να το διαπιστώσετε εσείς οι ίδιοι (δικαιολογίες όπως δεν βρίσκεται τώρα εδώ, έχει ρεπό, άδεια κλπ είναι συνήθως ύποπτες).
Επόμενο σημαντικό ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι το ημερήσιο πρόγραμμα καθώς και τι περιλαμβάνει το μαθησιακό κομμάτι του προγράμματος για όλο το σχολικό έτος. Αν δεν θέλετε ο παιδικός σταθμός να είναι απλά ένα πάρκινγκ για τα παιδιά σας είναι το δεύτερο σε σημασία ερώτημα. Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι σαφείς και περιεκτικές για το τι πρόγραμμα ακολουθείται, καλό θα είναι να έχετε το νου σας αν σας «φορτώνουν» πολύ το πρόγραμμα ή φαίνεται υπερδραστήριο. Κάθε ηλικία έχει τις δικές της μαθησιακές ανάγκες και καλό είναι να διαπιστώσετε ότι όντως αλλάζει το πρόγραμμα σε κάθε ηλικία.
Σημαντικό είναι επίσης να δείτε τον παιδικό σταθμό σε λειτουργία με τα παιδιά και τις δασκάλες καθώς και όλους τους χώρους και τις αίθουσες που περιλαμβάνει. Ζητήστε να γνωρίζετε πόσες δασκάλες βρίσκονται μέσα στην τάξη και πόσα παιδιά, αν και οι υπεράριθμες τάξεις είναι συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα σε μεγάλους και επώνυμους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, σημαντικό είναι να διαπιστώσετε ότι υπάρχει ξεχωριστός χώρος για ύπνο.
Επειδή το προσωπικό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά σε κάθε παιδικό μην διστάσετε να ρωτήσετε για τις σπουδές τους και τα χρόνια προϋπηρεσίας τους (αν και το δεύτερο δεν αποτελεί πάντα εγγύηση για καλύτερη δουλειά). Σημαντικό είναι επίσης, το άτομο που διευθύνει τον παιδικό σταθμό να έχει σχέση με το αντικείμενο και παιδαγωγικές γνώσεις. Διαφορετικά είναι σαν να βάζουμε έναν γυμναστή να διευθύνει αρχιτεκτονικό γραφείο, λίγο δύσκολο δεν ακούγεται…;
Καλό είναι να μην επικεντρωθείτε πολύ σε τομείς όπως το φαγητό όπου καλύτερα είναι να στέλνετε εσείς από το σπίτι αυτά ακριβώς που θέλετε να τρώει το παιδί σας. Ως εκπαιδευτικός θεωρώ το θέμα αυτό δευτερεύουσας σημασίας. Φανείτε διαλλακτικοί σ’ αυτό το θέμα για να γνωρίζετε πάντα την αλήθεια.
Τέλος, ζητήστε να μάθετε αν το παιδί σας θα παίζει. Είναι πολύ σημαντικό σ’ αυτές τις ηλικίες να αφιερώνεται πολύς χρόνος στο παιχνίδι που αποτελεί και το βασικότερο μέσο μάθησης. Μέσα από το παιχνίδι θα αποκτήσει δεξιότητες και ικανότητες που θα το βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία του.Το να τελειώσει ένα παιδί το νηπιαγωγείο και να γνωρίζει ξένες γλώσσες ή να ξέρει να γράφει δεν είναι πρωτίστης σημασίας. Το να τελειώσει το νηπιαγωγείο και να έχει κοινωνικοποιηθεί, να έχει αγαπήσει το σχολείο, να έχει μάθει να συμβιώνει με άλλα παιδιά χωρίς προβλήματα και να νιώθει χαρούμενο, κατά τη γνώμη μου αποτελούν τον άξονα της μετέπειτα σχολικής του επιτυχίας και πορείας.
Προτεινόμενη λίστα ερωτημάτων:
- Υπάρχει προσωπικό που καθαρίζει; Σε καθημερινή βάση;
- Πόσες τουαλέτες υπάρχουν; (Ο αριθμός είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών)
- Στην κουζίνα υπάρχει ξεχωριστό προσωπικό; Το νερό είναι πόσιμο; (Ζητήστε να πιείτε ένα ποτήρι)
- Το ημερήσιο πρόγραμμα τι περιλαμβάνει; Το μαθησιακό πρόγραμμα;
- Το προσωπικό που ασχολείται με τα παιδιά τι σπουδές έχει κάνει;
- Πόσα παιδιά είναι ανά τμήμα και πόσες δασκάλες;
- Το πρόγραμμα ποιος το βγάζει; Είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου ή ακολουθείται κάτι διαφορετικό;
- Υπάρχουν ώρες που το παιδί θα παίζει;
Ας μην ξεχνάμε ότι εκεί το παιδί σας θα περνάει πολλές και τις πιο σημαντικές ώρες της προσχολικής ζωής του.
Πηγή.Kindy.kids.com