Πειθαρχία
Βοηθάει πραγματικά η επιβολή της πειθαρχίας σε ένα νήπιο; Δεν είναι πολύ μικρά για να μπορέσουν να καταλάβουν;
Αν και μερικές φορές μπορεί να φαίνεται μάταιο, η νηπιακή ηλικία είναι η περίοδος που πρέπει να ξεκινήσετε να μαθαίνετε τα παιδιά τι είναι σωστό και τι λάθος. Προκειμένου να σταματήσει κάποια στιγμή να είναι ένα εγωκεντρικό βρέφος, το παιδί σας θα χρειαστεί να αναπτύξει μια αίσθηση αυτο-ελέγχου.
Καθώς η εκμάθηση του αυτοελέγχου είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, είναι σκόπιμο να ξεκινήσετε νωρίς. Εάν δε μάθει να ακολουθεί τουλάχιστον μερικούς κανόνες τώρα, θα είναι δυσκολότερο για το παιδί σας να τα καταφέρει αργότερα.
Συμπεριφέρονται τα παιδιά άσχημα ηθελημένα;
Καθώς ένα μικρό παιδί δεν καταλαβαίνει πραγματικά τι είναι σωστό και τι λάθος, είναι μάλλον αμφίβολο να συμπεριφέρεται άσχημα ηθελημένα ή λόγω πείσματος.
Η άσχημη συμπεριφορά είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί για έναν από τους παρακάτω λόγους:
- Επειδή μαθαίνουν μέσω του πειραματισμού, τα παιδιά ελέγχουν συνεχώς την αιτία και το αποτέλεσμα. ("Τι θα γίνει εάν γυρίσω ανάποδα το ποτήρι με το χυμό μου; Τι θα κάνει η μαμά; ")
- Ένα παιδί μπορεί να είναι αφηρημένο και όχι ανυπάκουο. Αν είναι απορροφημένο στο παιχνίδι με τα τουβλάκια του, μπορεί να μην έχει καν ακούσει τον μπαμπά που το φωνάζει.
- Ο έλεγχος της παρόρμησης ενός βρέφους είναι ασθενής. Παρ’ όλο που σας άκουσε να λέτε ότι δεν είναι σωστό να τραβάει την ουρά της γάτας, δεν μπορεί να συγκρατήσει την τάση του να το κάνει.
Το παιδί μου φαίνεται να κάνει συνέχεια τα ίδια ‘πράγματα που δεν πρέπει να κάνει’. Είναι απλά κακό παιδί;
Μάλλον όχι. Είναι φυσιολογικό να πρέπει να επαναλάβετε τις ίδιες υπενθυμίσεις (“Μην πειράζεις τα ηλεκτρικά καλώδια”) ξανά και ξανά για πολλές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες στα παιδιά.
Για να μην ‘τρελαθείτε’, είναι σκόπιμο να κάνετε το σπίτι σας σε κάποιο βαθμό φιλικό για παιδιά έτσι ώστε το παιδί σας να μπορεί να το εξερευνήσει με ασφάλεια χωρίς να ακούει ‘όχι’ σε κάθε κίνηση που κάνει. Δείτε την ενότητα ‘Φροντίστε για την Ασφάλεια στο Σπίτι’ για συμβουλές.
Είναι σωστό να προσφέρω κάποια ανταμοιβή ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία του παιδιού;
Όταν προσπαθείτε να πείσετε ένα διστακτικό παιδί να συμπεριφερθεί όπως εσείς θέλετε, σίγουρα θέλετε να το παροτρύνετε να δει τα πράγματα με τη δική σας οπτική γωνία. Αλλά προσέξτε να μείνετε μακριά από δωροδοκίες (“Θα σου δώσω ένα γλειφιτζούρι εάν σταματήσεις να τσιρίζεις μέσα στο κατάστημα”). Με αυτό τον τρόπο απλώς θα παροτρύνετε το παιδί σας να πει “όχι” την επόμενη φορά προκειμένου να του προσφέρετε ένα γλυκό ως ανταμοιβή.
Είναι σωστό να δελεάζετε το παιδί σας με τα οφέλη της συνεργασίας του. Σκεφτείτε περισσότερο ως εξής, “Ας βάλουμε τώρα τις πιτζάμες μας για να έχουμε ώρα να διαβάσουμε ένα βιβλίο πριν πάμε για ύπνο.”
Το παιδί σας μπορεί να είναι ακόμα πιο συνεργάσιμο εάν του δοθεί μια επιλογή (τις μπλε πιτζάμες ή τις πράσινες;).
Λέγοντας “όχι” σε ένα παιδί, δεν περιορίζουμε την ανάπτυξή του;
Στην πραγματικότητα, ο μη καθορισμός ορίων μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξή του. Τα όρια επιτρέπουν στα παιδιά να γνωρίζουν τι να περιμένουν και τα βοηθούν να αισθάνονται αρκετά ασφαλή για να εξερευνήσουν και να μεγαλώσουν. Τα παιδιά στα οποία δεν έχουν επιβληθεί κάποια όρια, μπορεί στην πραγματικότητα να φοβούνται. Ανίκανα να ελέγξουν την παρόρμησή τους, απευθύνονται στους ενήλικες για τα καθοδηγήσουν.
Όμως, δε θέλετε να λέτε συνεχώς “όχι”. Προσπαθήστε να φυλάξετε το “όχι” για καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κακό στους άλλους, το παιδί σας ή το σπίτι σας. Θα είναι ευκολότερο να το κάνετε εάν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι σας. Δείτε την ενότητα ‘Φροντίστε για την Ασφάλεια του Βρέφους’ για συμβουλές.
Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας να εξερευνήσει σωστά εάν του προσφέρετε μια εναλλακτική: “Δεν μπορείς να παίξεις με το τηλέφωνο της μαμάς, αλλά υπάρχει εκεί ένα τηλέφωνο-παιχνίδι με το οποίο μπορείς να παίξεις.”
Μπορεί να είμαι υπερβολικά αυστηρή;
Εάν έχετε πάρα πολλούς κανόνες ή κανόνες που δεν είναι κατάλληλοι για την ηλικία του παιδιού σας, μπορεί να πιέσετε υπερβολικά το παιδί σας και εσείς να απογοητευτείτε.
Στην αρχή, επικεντρωθείτε στην επιβολή κανόνων που αφορούν στην ασφάλειά του και που το αποτρέπουν να κάνει κακό στους άλλους (να κτυπήσει, να δαγκώσει ή να κλωτσήσει). Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να εισάγετε σταδιακά περισσότερους κανόνες που θα βοηθήσουν το παιδί σας να γίνει ένα πιο πολιτισμένο άτομο.
Είναι το ‘ξύλο στον ποπό’ κακό;
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η σωματική τιμωρία κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για διάφορους λόγους:
- Δεν είναι χρήσιμη στο να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν αυτο-πειθαρχία. Αντί να μάθουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, μαθαίνουν να υπακούουν μόνο και μόνο επειδή φοβούνται.
- Μαθαίνει τα παιδιά ότι δεν είναι κακό να κτυπάνε ή να είναι βίαια όταν θυμώνουν ή νευριάζουν.
- Η σωματική τιμωρία μπορεί να βλάψει το παιδί σας και σωματικά και συναισθηματικά.
- Το ξύλο μπορεί να προκαλέσει θυμό στο παιδί και είναι πολύ
πιθανό το παιδί να πάρει εκδίκηση συνεχίζοντας την άσχημη συμπεριφορά.
Πώς επιβάλλεται η σύντομη απομόνωση;
Η σύντομη απομόνωση είναι ένα μικρό διάστημα απομόνωσης του παιδιού από την προσοχή, τα παιχνίδια και τη διασκέδαση. Έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει σε ένα παιδί που είναι εκτός ελέγχου να επανακτήσει τον έλεγχο.
Η σύντομη απομόνωση πρέπει να γίνεται σε ένα ασφαλές, ήσυχο μέρος (μια καρέκλα, ένα πάρκο) μακριά από τη δράση. Εάν χρειαστεί πιέστε τον ώμο του παιδιού σας για να κάτσει κάτω ακίνητο.
Για τα παιδιά, η απομόνωση για ένα-δύο λεπτά είναι συνήθως αρκετή.
Πώς μπορώ να επιβάλλω αποτελεσματικά την πειθαρχία;
Να μερικές χρήσιμες αρχές:
- Η παρατήρηση της καλής συμπεριφοράς βοηθάει να ενισχυθεί αυτή η συμπεριφορά. Δε θέλετε να πιστεύει το παιδί σας ότι ο μόνος τρόπος να τραβήξει την προσοχή σας είναι να συμπεριφέρεται άσχημα.
- Μην προστατεύετε το παιδί σας από τις συνέπειες των πράξεών του. Εάν πετάει εσκεμμένα το μπισκότο του στο πάτωμα, τότε μην του δώσετε άλλα μπισκότα.
- Προειδοποιήστε το, αλλά μετά κάντε πράξη την προειδοποίησή σας εάν το παιδί σας συνεχίζει να συμπεριφέρεται άσχημα. Είναι δίκαιο να ειδοποιήσετε το παιδί ότι βρίσκεται στο όριο της τιμωρίας. Ωστόσο, εάν δεν κάνετε κάτι στην περίπτωση που δεν αλλάζει συμπεριφορά, τότε οι προειδοποιήσεις σας πολύ γρήγορα θα χάσουν τη σημασία τους.
- Εξηγήστε, με απλά λόγια, γιατί το τιμωρήσατε έτσι ώστε να αρχίσει να καταλαβαίνει τη σύνδεση ανάμεσα στις πράξεις του και τις συνέπειες των πράξεών του. Η άμεση εφαρμογή της τιμωρίας θα το βοηθήσει επίσης να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος.
- Να είστε συνεπής. Μην αλλάζετε τυχαία τους κανόνες. Και βεβαιωθείτε ότι τους εφαρμόζετε με συνέπεια γιατί διαφορετικά θα προκαλέσετε σύγχυση στο παιδί σας.
- Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι ενήλικες στο σπίτι και όλα τα άτομα που
φροντίζουν το παιδί σας συμφωνούν και κατανοούν τους κανόνες πειθαρχίας
για το παιδί σας. Εάν οι κανόνες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τότε θα
δημιουργηθεί σύγχυση στο παιδί.