Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012




Ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τι να προσέξεις;


0

Τα τελευταία 20 χρόνια τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν μπει σχεδόν σε κάθε σπίτι. Η εμφάνιση τους προκάλεσε πολλές συζητήσεις, διαφωνίες και έρευνες για το αν τελικά είναι περισσότερο επικίνδυνα απ’ όσο ψυχαγωγικά.

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει επικεντρώνονται στα αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια όμως, με αποκορύφωμα έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσιάζονται όχι μόνο ως ένας καλός τρόπος ψυχαγωγίας αλλά και ως ένα εκπαιδευτικό μέσο για τα παιδιά.

Ποιες είναι όμως οι βασικές αρνητικές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα παιδιά;
Σύμφωνα με την Ανδρομάχη Χιωτίνη, Ψυχολόγο, τα παιδιά ενδέχεται:
 
- Να γίνουν πιο επιθετικά
- Να αποκτήσουν διαμάχη με τους δασκάλους τους
- Να τσακώνονται με τους φίλους τους
- Να πέσει η αποδοτικότητα τους στο σχολείο
- Να εθιστούν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
- Να μειωθεί η αυτοπεποίθηση τους
- Να γίνουν εσωστρεφή

Ενώ τα θετικά αποτελέσματα που βρέθηκαν από πρόσφατες έρευνες είναι τα ακόλουθα:

- Τα παιδιά χαλαρώνουν παίζοντας
- Αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
- Μαθαίνουν
- Αυξάνεται η κοινωνικότητα τους
- Αποκτούν συντονισμό

Τελικά πως μπορούμε να ξέρουμε τι είναι καλύτερο για τα παιδιά και από τι πρέπει να τα προστατεύουμε;

Η Ανδρομάχη Χιωτίνη, Ψυχολόγος απαντά:

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αντιφατικά, οπότε το ερώτημα παραμένει, μπορούν οι γονείς να εμπιστευτούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Οι έρευνες που έγιναν και υποστηρίζουν πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν θετική επίδραση στα παιδιά δυστυχώς είναι ανεπαρκείς καθώς δεν δείχνουν τα μακροχρόνια αποτελέσματα στη ψυχοσύνθεση του παιδιού ώσπου εκείνο να ενηλικιωθεί. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βοηθάνε στην ανάπτυξη του παιδιού χωρίς ρίσκο.

Επίσης πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι το κάθε παιδί αλλά και το κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Οι γονείς μπορούν από μόνοι τους με διάφορους τρόπους να καταλάβουν τι επιρροές έχουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα παιδιά τους και να τα προστατέψουν.

Τι να κάνετε;
- Μην έχετε ηλεκτρονικές κονσόλες, Η/Υ και τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού
- Βάλτε όρια πόσο και πότε το παιδί θα μπορεί να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και παραμείνετε σταθεροί.

- Παρακολουθείτε ποια ηλεκτρονικά παιχνίδια παίζει το παιδί σας, τι βλέπει στην τηλεόραση, τι ταινίες βλέπει και τις σελίδες που χρησιμοποιεί στο ίντερνετ
- Επιβλέπετε τα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν το ίντερνετ, υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια που μπορούν να παίξουν online
- Συζητήστε συχνά με το παιδί σας τα παιχνίδια που παίζει και ρωτήστε το πώς αισθάνεται με αυτά που παρατηρούν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στην τηλεόραση, σε ταινίες και στο ίντερνετ. Αυτή είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσετε με το παιδί σας και να έρθετε πιο κοντά
- Μοιραστείτε και με άλλους γονείς πληροφορίες για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ιδέες για να βοηθηθείτε μεταξύ σας.
- Παίξτε πρώτοι εσείς ή ένας ενήλικος που εμπιστεύεστε το ηλεκτρονικό παιχνίδι που θέλει να παίξει το παιδί σας για να είστε σίγουροι ότι εγκρίνεται το περιεχόμενο του.
- Πάντα να κοιτάτε το όριο ηλικίας του παιχνιδιού
- Προσπαθήστε να μην βλέπει το παιδί τους γονείς του να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να επηρεάσουν πολύ αρνητικά την ψυχοσύνθεση του παιδιού, δυστυχώς όμως είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψουμε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αυτά. Οι γονείς δεν πρέπει να βλέπουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ως λύση προκειμένου να κάθεται ήσυχο το παιδί  παίζοντας τα και να αγνοούν τον ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα διαδικτυακά παιχνίδια γιατί είναι περισσότερο εθιστικά και υπάρχει επικοινωνία μεταξύ αγνώστων. Επίσης δεν πρέπει οι γονείς να επαναπαύονται όταν το παιδί μπει στην εφηβεία. Οι κίνδυνοι παραμένουν οι ίδιοι αν όχι και μεγαλύτεροι.

Με την σωστή χρήση και τα κατάλληλα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα παιδιά όντως μπορούν να μάθουν και να αναπτύξουν τις ικανότητες τους αλλά πάντα με μέτρο και χωρίς να επηρεάζεται την κοινωνικότητα του.

 Πηγή .www.T Life.gr