Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας για το σχολείο!





H προσαρμογή των μικρών παιδιών σε οποιοδήποτε καινούργιο περιβάλλον είναι τις περισσότερες φορές μια δύσκολη υπόθεση. Το ίδιο συμβαίνει, πολλές φορές και με την έναρξη του παιδικού σταθμού, του νηπιαγωγείου ή της πρώτης δημοτικού. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να είμαστε δίπλα στο παιδί μας και να το προετοιμάσουμε κατάλληλα.

Μιλήστε του για το νέο σχολείο και τους δασκάλους του με τα καλύτερα λόγια. Όταν το παιδί μας ανοίγει τα φτερά του δεν χρειάζεται να του μαυρίζουμε την ψυχή με τους δικούς μας φόβους και τις δικές μας πιθανές αρνητικές εμπειρίες. Αντίθετα με την κοινωνία που οι μεγάλοι έχει δημιουργήσει είναι σημαντικό το παιδί μας μεγαλώνοντας να πιστεύει σε αξίες και να μην απαξιώνει τα πάντα. 

Η εμπειρία μου δείχνει πώς αυτό που συχνά ξεχνάμε οι μεγάλοι να κάνουμε, είναι να μιλάμε όμορφα και αισιόδοξα. Αυτό που έχει σημασία είναι να τονίσετε με αληθινό ενθουσιασμό και χαρά στο παιδί σας πόσα όμορφα πράγματα θα μάθει , πόσα νέα παιχνίδια θα παίξει, πόσους καινούργιος φίλους θα αποχτήσει.
Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τον καινούργιο του εξοπλισμό, αρκετό καιρό πριν. Μια πολύ όμορφη ιδέα είναι να παίξετε μαζί με το παιδί σας το σχολείο, να του μιλήσετε για την ευγένεια, τους κανόνες και τις συμπεριφορές που καλείτε να επιδείξει για να συνυπάρχει αρμονικά με την ομάδα της τάξης του.

Χαιρετίστε το με σιγουριά και ηρεμία και εξηγήστε του τι ώρα θα το παίρνετε. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον μη προστατευτικό, το παιδί σας ανεξαρτητοποιείται και θα μάθει να στέκει στα πόδια μόνο του και να λύνει τα θέματα που το απασχολούν. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι το ζητούμενο...
Εφοδιαστείτε τα σχολικά είδη από νωρίς και παίξετε μαζί τους για να εξοικειωθεί με αυτά. Διαβάστε του όμορφα παραμύθια σχετικά με τον αποχωρισμό παιδιού-γονιών λόγω σχολείου.
Αυτό που ξεχνάμε όταν το παιδί μας αρχίζει το σχολείο είναι πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι. Καλό είναι να το εντάξουμε καλά στην ζωή μας γιατί έτσι μόνο θα το βοηθήσουμε να αγαπήσει  όχι μόνο το σχολείο...αλλά την παιδεία και την μόρφωση που είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ζητούμενο στην κοινωνία μας...

Εάν σας άρεσε αυτό το άρθρο, παρακαλώ μοιραστείτε το. Θα το εκτιμούσα. :)
You might also like: http://paizoumemazi.blogspot.gr/