Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013



    2 ετών στάδια ανάπτυξης

    Η Γλωσσική Ανάπτυξη στην Ηλικία των 2 ετών



    Πόσες λέξεις θα μαθαίνει μέσα σε ένα χρόνο το παιδί μου στην ηλικία των 2 ετών;

    Στην ηλικία των 2 ετών το παιδί σας μαθαίνει πάνω από μια λέξη την ημέρα. Τα περισσότερα παιδιά 2 ετών μαθαίνουν περίπου 50 νέες λέξεις το μήνα.
    Να θυμάστε, επίσης, ότι σε οποιαδήποτε ηλικία τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν περισσότερες λέξεις από όσες μπορούν να πουν. Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους της ζωής του, το “δεκτικό λεξιλόγιο” ενός παιδιού– ο αριθμός των λέξεων που μπορεί να κατανοήσει – θα αυξηθεί κατά μερικές χιλιάδες λέξεις.


    Πώς καταφέρνει να μαθαίνει τόσες πολλές λέξεις τόσο γρήγορα;


    Η γλώσσα του σώματος βοηθάει το παιδί των δύο ετών να απορροφήσει γρήγορα λέξεις. Τα παιδιά παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες. Αυτό τα βοηθάει να κατανοήσουν το νόημα των λέξεων που ακούνε.


    Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες λέξεις που μαθαίνουν τα παιδιά στην ηλικία των 2 ετών;


    Τα παιδιά στην ηλικία των 2 ετών χρησιμοποιούν ουσιαστικά (“μπάλα”, “γάτα”, “αυτοκίνητο”) πιο συχνά. Τα ενεργητικά ρήματα (“πηγαίνω”, “μεταφέρω”, “τρώω”) είναι το επόμενο δημοφιλέστερο τμήμα της ομιλίας τους και ακολουθούν οι προθέσεις (“επάνω”, “κάτω”, “έξω”).


    Πόσο καιρό θα χρειαστεί το ηλικίας 2 ετών παιδί μου για να αρχίσει να χρησιμοποιεί ολοκληρωμένες προτάσεις;

    Αυτή τη στιγμή, το δίχρονο παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιεί “τηλεγραφικό λόγο” – μικρές φράσεις με μόνο βασικές πληροφοριακές λέξεις, όπως “Μαμά παίζει μπάλα”. Αυτό είναι ο τρόπος των παιδιών να αρχίσουν να εξασκούν την ομιλία τους.
    Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, το παιδί σας θα αρχίσει να βάζει 5 ή 6 λέξεις σε μια πρόταση.

    Το ηλικίας 2 ετών παιδί μου μιλάει πολύ, αλλά μπερδεύει τα σύμφωνα. Πρέπει να ανησυχώ;
    Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά σε αυτή την ηλικία να μπερδεύουν τους ήχους. Οπότε εάν πει “κελαστό γουνέλι” αντί για “γελαστό κουνέλι”, μην ανησυχήσετε.


    Το παιδί μου λέει πολλές λέξεις, αλλά όχι πολλές προτάσεις. Πρέπει να ανησυχώ;

    Να θυμάστε, η “φυσιολογική” γλωσσική ανάπτυξη ποικίλλει. Μερικά παιδιά μπορεί να πουν περισσότερες λέξεις νωρίτερα, κάποια άλλα μπορεί να πουν λιγότερες λέξεις αργότερα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να παρατηρήσετε μια αύξηση στον αριθμό των λέξεων που λέει το παιδί σας κάθε μήνα. Εάν ανησυχείτε, μιλήστε στο γιατρό σας.


    Πώς μπορώ να βοηθήσω το ηλικίας 2 ετών παιδί μου να μιλήσει;


    Μιλώντας συχνά στο παιδί σας και χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία λέξεων μπορείτε να επηρεάσετε σημαντικά την ανάπτυξη της ομιλίας του. Στην ουσία, μερικοί ειδικοί λένε ότι η γλώσσα είναι η περιοχή της ανάπτυξης που επηρεάζεται περισσότερο από την παρέμβαση των γονιών.

    Να πως μπορείτε να βοηθήσετε:
    • Συνεχίστε να μιλάτε. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που συζητούν συχνά με ενήλικες έχουν πιο ανεπτυγμένες γλωσσικές ικανότητες από τα παιδιά που δε λαμβάνουν συχνά λεκτικά ερεθίσματα από τα άτομα που τα φροντίζουν. Ξεκινήστε συζητήσεις για τις καθημερινές δραστηριότητες όσο πιο συχνά μπορείτε.

    • Διαβάστε βιβλία με ρυθμικές λέξεις και επαναλαμβανόμενες φράσεις. Αυτοί οι τύποι βιβλίων βοηθούν το βρέφος να κατανοήσει τους επιμέρους ήχους που αποτελούν τις λέξεις.
    • Ξαναδιαβάστε βιβλία. Η επανάληψη είναι σημαντική για τη γλωσσική ανάπτυξη επειδή οι επαναλαμβανόμενες εμπειρίες ενισχύουν τις οδούς μέσα στον εγκέφαλο. 
    • Aναπτύξτε το θέμα που συζητάτε. Χρησιμοποιήστε την "παράλληλη ομιλία" για να συμπληρώσετε λέξεις και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν οι γλωσσικές ικανότητες του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας λέει, "Μπαμπάς σπίτι," μπορείτε να πείτε, "Ναι, ο μπαμπάς θα επιστρέψει σπίτι σύντομα."
    • Μην το διακόπτεται εάν το παιδί σας μιλάει μόνο του. Ακόμα και αν αυτό που λέει το παιδί σας σας είναι ακατανόητο, μην το διακόψετε. Το παιδί σας απλώς προσπαθεί να καταλάβει κάποια πράγματα. 
    • Μη θεωρήσετε την τηλεόραση ως υποκατάστατο για την αλληλεπίδραση. Μόνο ένας ζωντανός άνθρωπος μπορεί να προσφέρει την κοινωνική αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση που χρειάζονται τα παιδιά για να μάθουν τη γλώσσα.


    Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω την ανάπτυξη της γλώσσας και του εγκεφάλου;


    Τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν γίνονται αυτόματα. Αλλά μπορείτε να συμβάλλετε στην καλλιέργεια του παιδιού σας με δύο τρόπους.
    Πρώτα απ’ όλα, αφιερώστε χρόνο για να του μιλήσετε, να το ακούσετε και να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τον κόσμο. Είστε ο καλύτερος δάσκαλος για το παιδί σας.
    Δεύτερον, φροντίστε για τη σωστή διατροφή του παιδιού σας. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι ευαίσθητη στη διατροφή ενός παιδιού. Ο εγκέφαλος του παιδιού σας εξακολουθεί να αυξάνεται στη διάρκεια αυτού του έτους. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, θα φθάσει περίπου το 80% του μεγέθους που θα έχει στην ενήλικη ζωή.


    Ποιες θρεπτικές ουσίες βοηθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου;

    Για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, η διατροφή του βρέφους πρέπει να περιλαμβάνει:
    • Επαρκή ποσότητα θερμίδων και πρωτεΐνης. Ο εγκέφαλος του παιδιού σας εξαρτάται από τις θερμίδες και, ιδιαίτερα, από την πρωτεΐνη για να μεγαλώσει. Να θυμάστε ότι ο εγκέφαλος του παιδιού σας εξακολουθεί να μεγαλώνει – τη στιγμή της γέννησης έχει το 25% του μεγέθους που θα έχει στην ενήλικη ζωή και στην ηλικία των 3 ετών φθάνει το 80%. Η ανεπαρκής ανάπτυξη του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη γλωσσική ανάπτυξη.

    • Σίδηρος. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση επαρκούς αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο. Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την τροφοδότηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου. 

    • Ψευδάργυρος. Ορισμένα κύτταρα του εγκεφάλου έχουν μεγάλη συγκέντρωση ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο όταν οι νευράξονες του εγκεφάλου – τα μακριά “σύρματα” που συνδέουν τα εγκεφαλικά κύτταρα – καλύπτονται με μυελίνη, μια πυκνή λιπαρή ουσία. Η μυελίνη βοηθάει στην προστασία των νευρικών ινών του εγκεφάλου και βοηθάει τους νευράξονες να στέλνουν πιο γρήγορα μηνύματα. 

    • DHA. Το εικοσιεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι ένα κύριο συστατικό στοιχείο των λιπιδίων – ή των λιπαρών ουσιών – που περιέχονται στον εγκεφαλικό φλοιό. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα, το οποίο είναι πλούσιο σε DHA, έχουν καλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη εν μέρει λόγω του DHA που συσσωρεύεται στον εγκεφαλικό φλοιό.

     

    Ποιες τροφές περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου;


    Η ιδανική πρωτεΐνη είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές αναλογίες. Οι ζωικές τροφές, όπως το γάλα, το κρέας και το ψάρι είναι πλήρεις πρωτεΐνες.
    Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, τη γαλοπούλα, τα αυγά, το αρνί, το ψάρι και τα οστρακοειδή. Ο σίδηρος απαντάται, επίσης, στα φασόλια, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα αποξηραμένα φρούτα.

    Ψευδάργυρος περιέχεται στο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και στα δημητριακά ολική άλεσης, τα ξερά φασόλια και τους ξηρούς καρπούς. Τα παιδιά δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρους ξηρούς καρπούς πριν από την ηλικία των 4 ετών.

    Τα θαλασσινά και το συκώτι είναι καλές πηγές DHA.


    Αν και πολλοί γονείς χρησιμοποιούν αγελαδινό γάλα για να τελειοποιήσουν τη διατροφή των παιδιών τους, το αγελαδινό γάλα δεν είναι ιδανικό για τη διατροφή των μικρών παιδιών.

    Το γάλα ανάπτυξης S-26 PROGRESS GOLD μπορεί να αποτελέσει μια πιο υγιή, πιο ολοκληρωμένη εναλλακτική για το αγελαδινό γάλα. Το S-26 PROGRESS GOLD βοηθάει να ικανοποιηθούν οι προτεινόμενες ποσότητες για αυτά τα βασικά θρεπτικά συστατικά. (Δείτε S-26 PROGRESS GOLD για περισσότερες λεπτομέρειες.)


    Πηγή.pfizernutrion.gr