Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Το σπιτάκι με τις μέρες

Δυο μέρες στο σχολείο και τα  παιδιά  γνωρίζονται με  τα πρόσωπα και το χώρο. Ποια κυρία θα έχω το πρωί,ποια το μεσημέρι,ποιος θα είναι ο αρχηγός σήμερα, πως θα  κρεμάσω την τσάντα μου, πως θα βάλω το μπολάκι με το φαγητό μου στο ψυγείο,πως θα δουλέψω με το μαρκαδόρο και την πλαστελίνη, πως ... πως.....πως! Καθώς  γνωρίζουμε σιγά σιγά και τις γωνιές του νηπιαγωγείου μας,...

 Κομμωτήριο
 Ιατρείο
 Κουζίνα
 Μαραγκός
 ...σήμερα μιλήσαμε για το σπιτάκι των ημερών που βρίσκεται στο ημερολόγιο.


Το σπιτάκι αυτό έχει τη δική του ιστορία. 
Δεν είναι ένα απλό σπιτάκι αλλά μια  πολυκατοικία, όπου ζουν 7 αδελφούλες πολύ όμορφες και χαρούμενες. Η κάθε μια από αυτές έχει το δικό της παράθυρο και μπαλκόνι . Επίσης στην καθεμιά αρέσει να φοράει διαφορετικό χρώμα  φόρεμα και φιόγκους στα μαλλιά.. Κάθε μέρα με τη σειρά έχει τη γιορτή της μια από τις αδερφές αυτές. Αυτή που γιορτάζει απλώνει στο μπαλκόνι της μια "σημαία" στο χρώμα που της αρέσει στην οποία γράφει το όνομά της.


Αφού γνωρίσαμε τα 7 κοριτσάκια παίξαμε με τα παιδιά ένα παιχνίδι αντιστοίχισης ως προς το χρώμα .Βρίσκαμε δηλαδή ποια σημαία ταιριάζει στο μπαλκόνι του κάθε κοριτσιού. Ταυτόχρονα εγώ τους διάβαζα τι γράφει η κάθε σημαία.






Το χρώμα θα είναι αυτό που θα μας  βοηθήσει τον πρώτο καιρό. Αργότερα , πολύ αργότερα,θα αντικαταστήσουμε τις σημαίες με άλλες σε λευκό χρώμα και τότε το αρχικό γράμμα θα μας βοηθά να διαβάσουμε το όνομα του κοριτσιού.

Το τραγουδάκι που θα μας βοηθήσει να μάθουμε τα ονόματα των ημερών είναι το παρακάτω:

Η Δευτέρα με την Τρίτη 
στης Τετάρτης παν' το σπίτι
με την Πέμπτη κουβεντιάζουν 
την Παρασκευή φωνάζουν:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΗΗΗΗΗΗ!

Παίρνουνε και το Σαββάτο
και τραβάνε παρακάτω 
να κι η Κυριακή απ' το πλάι 
το μαντήλι τους πετάει!!!!!!!!!!!
Κι αρχινάνε ζωηρό 
της βδομάδας το χορό!!!

Σε λίγες μέρες ο αρχηγός του τρένου που θα είναι υπεύθυνος και για το ημερολόγιο , αφού θα βρίσκει τη σωστή "σημαία", θα προσπαθεί να αντιγράψει  κάποια γράμματα ή όλο το όνομα της ημέρας σε ένα χαρτί δίπλα στο σπίτι των ημερών. Επίσης θα μετράει και θα γράφει των αριθμό των παιδιών που είναι στο σχολείο και θα ζωγραφίζει ένα σύμβολο για τον καιρό της συγκεκριμένης ημέρας.