Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

 








Γονείς ναυαγοσώστες

E-mail
ImageΟ πνιγμός είναι μετά τα τροχαία ατυχήματα η συχνότερη αιτία θανάτου, και τα παιδιά κινδυνεύουν  να πνιγούν ακόμη και σε πολύ ρηχά νερά.
Οι γονείς πρέπει να προσέχουν επισταμένως τα παιδιά τους όχι μόνο στη θάλασσα ή στην πισίνα, αλλά και σε μικρές πλαστικές πισίνες ή την μπανιέρα (ακόμη και όταν αυτές έχουν πολύ λίγο νερό μέσα).
Εάν υπάρχει πισίνα στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να την περιφράξετε πλήρως. Υπάρχουν ειδικές πόρτες που κλείνουν και ασφαλίζουν αυτόματα. Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που έχουν πρόσβαση προς την πισίνα πρέπει να είναι ελεγχόμενα και να μην παραβιάζονται εύκολα από τα παιδιά. Υπάρχουν συστήματα με τα οποία οι πόρτες έχουν ανιχνευτή κίνησης με συναγερμό που ειδοποιεί όταν κάποιος μπαίνει στον χώρο της πισίνας. Βέβαια προστατευτικά κάγκελα και οι “αποτελεσματικές” πόρτες είναι μέτρα πρόληψης, αλλά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη επίβλεψη.

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που κινδυνεύουν από πνιγμό, λόγω του «ξαφνιάσματος» τους δεν φωνάζουν ή κλαίνε για βοήθεια και πολλές φορές οι γονείς το αντιλαμβάνονται πολύ αργά.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να κολυμπούν το συντομότερο δυνατό (όσο μικρότερα τόσο καλύτερα) αλλά ακόμη και εάν μπορούν να κολυμπούν με ευχέρεια πρέπει πάλι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Για τα παιδιά που δεν μπορούν να κολυμπήσουν, εφοδιαστείτε με τα ειδικά σωσίβια που υπάρχουν (προτιμήστε τις ζώνες κολυμβητηρίου που πωλούνται στα καταστήματα αθλητικών ειδών και που θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει να κολυμπάει).
Φουσκωτά στρώματα ή φουσκωτά ζωάκια θεωρούνται παιχνίδια και δεν παρέχουν καμία ασφάλεια ως προς την προστασία των παιδιών.
Πολλές παραλίες ή πισίνες ξενοδοχείων έχουν ναυαγοσώστες (για τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωτικό) και η αλήθεια είναι πως πρόκειται για σημαντική «παροχή» , αλλά τον σπουδαιότερο ρόλο στην επίβλεψη των παιδιών τον παίζουν οι γονείς.
Καλό είναι να αποφεύγονται απειλές και εκφοβισμοί με το νερό «εάν πας πιο βαθιά φεύγουμε!». Παίξτε μαζί με το παιδί, κολυμπήστε παρέα, μοιραστείτε τη χαρά του νερού, μιλήστε του ήρεμα για τους κινδύνους που υπάρχουν χωρίς να το φοβίσετε. Είναι σημαντικό να κατανοεί γιατί λαμβάνουμε μέτρα ασφάλειας στο νερό.
Πηγή.paidorama.com