Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΛΑΜΠΑΔΑΣ
......2013........

             ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΚΟΜΑ.. ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ...

  Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 24/4/2013, το απόγευμα το εργαστήριο λαμπάδας που είχε προγραμματιστεί! Συμμετείχαν παιδιά του προνηπίου και άλλων μικρότερων τμημάτων μαζί με τους γονείς τους.Διακοσμήθηκαν οι λαμπάδες με άχρηστα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί όλο το χρόνο στα πλαίσια του προγράμματος της ανακύκλωσης. Κορδέλες,αποξηραμένα λουλούδια,χαρτοπετσέτες,κοχύλια, πήλινα πασχαλινά σχέδια που τα έφτιαξαν τα παιδιά του προνηπίου στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα..... εντυπωσιακά!!! Η χαρά των παιδιών μεγάλη!!! 
  Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές και τη στήριξη αυτής της προσπάθειας την Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κα. Δροσοπούλου Παναγιώτα,την Διευθύντρια Κωνσταντινοπούλου Ουρανία, τις Νηπιαγωγούς ,Σεβαστιάδη Ιωάννα, Μπάδα Σοφία και την Δρακάτου Ελένη για την εθελοντική τους βοήθεια στην επιτυχημένη..........κ υπέροχη.... αυτή δραστηριότητα.....και
  οργάνωση του εργαστηρίου καθώς και την Κωστοπούλου Αγγελική  για τα υλικά που μας προσέφερε. 
Η ευχή μας?!....και του χρόνου να φτιάξουμε πάλι ωραίες λαμπάδες!!!
Καλή Ανάσταση!
          Κοιτάξτε τι ωραίες που είναι......................

                    .... τήν έφτιαξα μαζί με τη Μαμά μου ......

































  
 Θερμά συγχαρητήρια σε όλους σας....Καταπληκτική ιδέα.....Αυτή η δραστηριότητα έδωσε χαρά σε Γονείς και παιδιά.... Εξασκήθηκε η φαντασία μεγάλων και μικρών,η δημιουργικότητα. Δόθηκε η ευκαιρία να στους γονείς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδικού σταθμού.....Σας εύχομαι,
Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά....."
                                    

 Παναγιώτα Δροσοπούλου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Δ.Β.Π,    
                                                                              
                                                                                       


Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μιλάμε για το Πάσχα....

Η εβδομάδα μας ξεκίνησε και αρχίζουμε σιγά σιγά να οδεύουμε προς το Πάσχα, γι' αυτό επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας για τα Πάθη του Χριστού και τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας με μια σειρά από εικόνες της εκκλησίας μας που τοποθετήσαμε στον πίνακα συζήτησης στη γωνιά της παρεούλας.
Δραστηριότητα 1η: Συζήτηση μέσα από τις εικόνες της εκκλησίας- Τα πάθη του Χριστού
Η Ανάσταση του Λαζάρου 
Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου. Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού πολύ καλός, όταν κάποτε αρρώστησε οι αδελφές του Μαρία και Μάρθα έτρεξαν να ειδοποιήσουν το Χριστό να έρθει γρήγορα. Ο Χριστός όμως ήταν μακριά και δεν πρόλαβε. Όταν έφτασε ήταν ήδη νεκρός τέσσερις μέρες και είχε ταφεί όπως συνηθιζόταν τότε σε μια σπηλιά που έκλεινε με μια μεγάλη πέτρα. Ο Χριστός όμως προσευχόμενος στον πατέρα του το Θεό και ζητώντας του να τον ακούσει για να πεισθεί ο κόσμος, φώναξε "Λάζαρε, δεύρο έξω", που σημαίνει "Λάζαρε βγες έξω" και ο Λάζαρος αναστήθηκε από τους νεκρούς με ένα ακόμη θαύμα του Χριστού. Ο Χριστός έδωσε για άλλη μια φορά ένα μήνυμα: Η ζωή δεν τελειώνει με το θάνατο.
  
Η Κυριακή των Βαϊων- Η είσοδος στα Ιεροσόλυμα

Αμέσως μετά το Σάββατο του Λαζαρου ακολουθεί η Κυριακή των Βαϊων όπως λέγεται. Ο Χριστός ζήτησε από τους μαθητές του να του φέρουν ένα γαϊδουράκι και επειδή η πόλη της Ιερουσαλήμ δεν ήταν πολυ μακριά από τη Βηθανία, όπου αναστήθηκε ο Λάζαρος, όλοι είχαν μάθει για το θαύμα και τον υποδέχτηκαν στρώνοντας κλαδιά από φοίνικες (βάγια στα εβραϊκά), όπως εκαναν και στους βασιλιάδες. Εμείς σήμερα στολίζουμε την εκλλησία με βάγιες (κλαδάκια δάφνης ή ελιάς) μιας και δεν έχουμε φοίνικες στην Ελλάδα. Και έτσι ξεκινά για την εκκλησία η Μεγάλη Εβδομάδα με τις Ακολουθίες των Παθών (ψαλμοί και τροπάρια που αναφέρονται στα γεγονότα αυτά).

 
Ο Μυστικός Δείπνος
Ο Μυστικός Δείπνος γιορτάζεται από την εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη. Ο Χριστός κάλεσε τους μαθητές του σε Δείπνο, καταλαβαίνοντας ότι πλησίαζε η ώρα που θα τον πρόδιδαν και θα τον οδηγούσαν στο Σταυρό. Στο Δείπνο αυτό παρέδωσε στους μαθητές του το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, τους προσέφερε άρτο και τους είπε: "Λάβετε, φάγετε τούτο εστί το σώμα μου", τους προσέφερε κρασί και τους είπε: "Πίετε εξ'αυτού πάντες τούτο εστί το αίμα μου", αυτά τα λόγια που ακούμε και κάθε Κυριακή στην Εκκλησία όταν κοινωνούμε.

Ο Χριστός πλένει τα πόδια των συμμαθητών του
Συνηθιζόταν πριν ξεκινήσει το Δείπνο οι δούλοι να πλένουν τα πόδια των κυρίων τους. Ο Χριστός ήθελε να δείξει με αυτό ότι πρέπει οι άνθρωποι να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Το γεγονός αυτό αναβιώνει σε πολλές εκκλησίες τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί και ονομάζεται Ιερός Νιπτήρ.
 
 

Ο Χριστός προσεύχεται

Μετά το Δείπνο ο Χριστός και οι μαθητές του πήγαν στο Όρος των Ελαιών (ελαιώνας) και εκεί προσευχήθηκε στον πατέρα του για τελευταία φορά εάν μπορούσε να τον απαλλάξει από αυτή τη Σταύρωση και του ζήτησε τη δύναμη να αντέξει αυτό το Μαρτύριο, που θα περνούσε.
 
Ο Χριστός συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Πόντιο Πιλάτο
Ο Χριστός μεταφέρει το Σταυρό του
 Η Σταύρωση
  
Το γεγονός της Σταύρωσης γιορτάζεται επίσης τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα στην εκκλησία, όπου γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης και βγαίνει για προσκύνηση ο Σταυρός του Χριστού.



  


Ο Επιτάφιος Θρήνος
  
Η Ανάσταση του Χριστού


Η Ανάληψη Του στους ουρανούς


 Δραστηριότητα 2η: Ζωγραφίζω τα πάθη του Χριστού


Τα παιδιά ζωγραφίζουν σε φύλλα εργασίας κατευθυνόμενα (ασπρόμαυρο σκίτσο) ή ελεύθερα (αποδίδουν όπως θέλουν) τα πάθη του Χριστού σε διαδοχική εξέλιξη.
Δραστηριότητα 3η: Χρονική ακολουθία- Τα πάθη του Χριστού (φύλλο εργασίας)
(Διαθεματική προσέγγιση- Τα πάθη του Χριστού και τα συναισθήματα που μας γεννώνται από την ανάμνηση των γεγονότων)
Τοποθετούμε εικόνες από την ιστορία των παθών σε χρονική ακολουθία και γράφουμε πως μας κάνει να αισθανόμαστε κάθε γεγονός, από την ανάσταση του Λαζάρου έως και την Ανάσταση του Χριστού. (Κάτω από κάθε εικόνα βρίσκονται τέσσερις φατσούλες χαρούμενος, λυπημένος, θυμωμένος, ντροπιασμένος και τα παιδιά πρέπει να σημειώσουν αυτή που τα εκφράζει και να στηρίξουν στη νηπιαγωγό την άποψή τους με ένα επιχείρημα, που το καταγράφουμε)
  Σημ: Φύλλα εργασίας με τη δουλειά των παιδιών θα φωτογραφηθούν και θα αναρτηθούν σύντομα

Δραστηριότητα 4η: Η ιστορία της Λοιδοριάς
  
 Η ιστορία:

Όταν μαθεύτηκε ότι οι Εβραίοι καταδίκασαν το Χριστό να τον σταυρώσουν, μαζεύτηκαν τη νύχτα όλα τα φυτά και αποφάσισαν να μη δώσουν το ξύλο τους για να φτιαχτεί ο σταυρός. Μονάχα η Λοιδοριά συμφώνησε. Όλα τ' άλλα φυτά την αναθεμάτισαν τότε κι είπαν να είναι πάντα αφορεσμένη για τη φοβερή προδοσία της. Από τότε οι ξυλοκόποι στα βουνά το αποφεύγουν για να μη λερώσουν το τσεκούρι τους και να μη μαγαρίσουν μ’ αυτό την καθάρια φλόγα της φωτιάς.

Διαβάζουμε στα παιδιά την ιστορία της Λοιδοριάς και τους ζητούμε να τη ζωγραφίσουν, όπως τη φαντάζονται. Ρωτάμε έπειτα τη γνώμη τους. Πώς θα χαρακτηρίζανε αυτό το δέντρο; Τι σκέφτονται όταν ακούν την ιστορία; Τι θα έκαναν αν ήταν στη θέση της λοιδοριάς; Τι θα έκαναν αν ήταν στη θέση των άλλων δέντρων;
   
 



http://hartaetoi.wordpress.com

Πάσχα Ολοήμερο τμήμα Βάλια-Μαρία


Και με τις παρακάτω αναρτήσεις ολοκληρώνουμε και εμείς σαν ολοήμερο τμήμα τα Πασχαλινά μας

Μικροκαλαθάκια-αυγοθήκες πασχαλίτσες.
Ναι φέτος το μενού είχε πασχαλίτσα! Ωστσόσο, η συγκεκριμένη κατασκευούλα ήρθε στα χέρια μου πέρυσι από τη φίλη μου την Αθηνά που δουλεύει στο νηπιαγωγείο Λατζοϊου. Έτσι φέτος έγινε και δόθηκε δωράκι στα παιδιά με τα δέοντα μέσα (καραμελίτσες, μικρά σοκοαυγά και βαμμένα αυγά από τη μπογια της Κατερίνας που περίσσεψε)

Ασπρολαγοί με το καροτομεζεδάκι
 
Αυγά με φτερά κι μείς -γιατί μας άρεσε η ιδέα από το εργαστήρι
Και τώρα τα παιχνίδια:

Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες ( τη ροζ και τη γαλάζια) με ένα τραγούδι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το παζλ, νικήτρια η ομάδα που τελείωσε σωστά και γρήγορα, το επαναλάβαμε πολλάκις.
Στο ίδιο μοτίβο (επαναλάβαμε πολλάκις) έγινε και το κυνήγι του χάρτινου αυγού. Έκρυψα πολλά χάρτινα αυγά στην τάξη και τα παιδιά με δεμμένα μάτια και καθοδήγη (ζεστό-κρύο) πήγαινε μπροστά πίσω δεξιά αριστερά, βρίσκανε τα αυγά και γελούσαν . Όμως έγινε ωραιότατα προσανατολισμός στο χώρο με εντολές και διαπίστωσα ότι πολλά έχουν κατακτήσει δεξιότητες αμφιπλευρικότητας και προσανατολισμού στο χώρο-γεγονός που μου χαροποίησε γιατί εγώ δεν έχω τέτοιες δεξιότητες, ειδικά προσανατολισμού.

Εδώ βλέπουμε λέξεις που σχετίζονται με το Πάσχα

Τα αρχικά των λέξεων ( λείπουν κάποια)
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στις οποίες η Μαρία μοίρασε τα γράμματα ( κάθε παιδάκι είχε δύο γράμματα αρχικά ). Με το εναρκτήριο χτύπημα τα παιδιά έπρεπε να τρέξουν στο τραπέζι να συνδυάσουν τα αρχικά γράμματα με τςι σωστές λέξεις και να γυρίσουν γρήγορα πίσω για να δώσουν τη θέση τους, στον επόμενο πάικτη. Νικήτρια η ομάδα που συνδυάσε σωστά τα αρχικά γράμματα με τις λέξεις .



Κι άλλη δραστηριότητα με συνδυασμούς αρχικών γραμμάτων με λέξεις-έμεινε στη γωνιά γραφής και τα παιδιά έπαιζαν


Η μαρία με τα παιδιά διάβασαν αυτό το υπέροχο παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, το οποίο δίνει εναλλακτικές λύσεις για τέλος και τα παιδιά προσπάθησαν να δώσουν το δικό τους τέλος στην ιστορία που διάβασαν


Αυτά, Πολλά Φιλιά και Καλό Πάσχα σε όλους!!!

Πάσχα (2012) Τμήμα Κατερίνας


Και με τια παρακάτω δραστηριότητες ολοκληρώνεται η θεματική προσέγγιση του τμήματος της Κατερίνας, Π , για το Πάσχα!!!
Ενδεικτικά παραθέτουμε:

Το στεφάνι κοτοπουλάκι με πλαίσιο χάρτινου πιάτου το ξαναβάζω, διότι δε φάνηκε καλά σε προηγούμενη ανάρτηση
 
Αυγουλάκια Διακοσμητικά ( γκοφρε, αυγά φελιζολ, παγέτες στηριδμένα σε ξυλομπογια-τελείωμα με καρδελίτσα)

Ομαδική εργασία με τύπωμα παλάμης, δαχτυλομπογιά και γρασίδι -τεχνική με οδοντόβουρτσα

Αυγοδρομίες

Ελ -Γκρεκο, επιχρωματισμός έργου τέχνης

Τόμπολα-προαναγνωστική-φτιάχνω τη φράση

Δωροκαλαθάκια

Ο κούνελος έκρυψε αυγά στην αυλή, πάμε να τα βρούμε

Να τα μετρήσουμε τώρα

Να τα καταγράψουμε

Αφού τα βρήκαμε , τα μετρήσαμε, τα καταγράψαμε, καιρός να βάψουμε τα δικά μας


Και του χρόνου!!!

Αυγο παζλ

Πάσχα  ολοήμερο τμήμα, Βάλια-Μαρία


Και τα δικά μας . Δεν είναι όλα, αλλά αυτά έβγαλα φωτογραφία, τα υπόλοιπα από βδομάδα

Το ποιηματάκι από το βιβλίο : Δραστηριότητες με αφορμή μ’ ένα ποίημα
παρακάτω από το ίδιο βιβλίο κάναμε μια συνδυαστική δραστηριότητα κυκλώνοντας τη λέξη αυγό και βρίσκοντας ζεύγη αντιθέτων


Στη συνέχεια βρήκαμε κι άλλες αντίθετες λέξεις ( μη δίνετε σημασία στα γράμματα)

Το ποίημα η ψυλομύτα λαμπάδα. Εδώ έπρεπε να βρουν και να κυκλώσουν τη λέξη λαμπάδα

Λ από λαμπάδα και λέξεις που αρχίζουν απο λ

Διαβάσαμε Τα λουλούδια της Ελπίδα και ζωγραφίσαμε τις παπαρούνες μας

Φτιάξαμε κι εμείς Πασχαλίτσες. Επιτέλους έφτασε η ώρα να τιμήσω το αγαπημένο αστροπελέκι, πού εδώ και δύο χρόνια λέω να τις κάνω , να τις κάνω και επιτέλους, έφτασε η στιγμη.
 


Είναι ένας λαγός με πατρον της φίλης Διονυσίας από το facebook.  Διονυσία το προτείνει σαν καρτούλα, εμείς το κάναμε καδράκι φέτος. Ευχαριστούμε Πολύ Διονυσία

Στεφάνι. Είναι ένα στεφάνι πλεγμένο από εφημερίδες- τυλιγμένο με γκοφρε. Πάνω του έχει κομμάτια διάφορα (Αυγά-πεταλούδα, πασχαλίτσα και μια κότα) Παρακάτω βλέπετε και την κάρτα πασχαλίτσα



Και αυτή την ιδέα την είδα πέρυσι από τη φίλη Διονυσία στο facebook σε καφέ και φέτος σε άσπρο από το δημιουργικό εργαστήρι

Αυτοτον τον κόκορα της Μαρίας πολύ τον έχω αγαπήσει, τον βλέπω και μου φτιάχνει η διάθεση
Αυτά κι από μας, τα υπόλοιπα από την επόμενη εβδομάδα, σας φιλώ και καλό σαββατοκύριακο!!!

Πάσχα (2012) από την Ελένη


Μερικές προτεινόμενες δραστηριότητες και κατασκευές από την προϊσταμένη μας Ελένη, Σ


Τόμπολα : Βρείτε τις διαφορές

Τόμπολα: Εξελίξεων

Τόμπολα: Βρείτε τα ζεύγη, ομαδοποιήσεις με χρώμα, βρείτε τις διαφορές




Τόμπολα: Αυγά σε ζεύγη
και οι κατασκευές:




Πάσχα (2012) Κατασκευές-δραστηριότητες από την Κατερίνα


Εδώ παρουσιάζουμε τα πεπραγμένα από την τάξη της Κατερίνας, με θέμα το Πάσχα, βέβαια.
Κατασκευές:
 


 


και τα αυγά για μαθηματικά μία ιδέα από τη φίλη μας Αριάδνη


Λίγο και τέλος-που λέει και η κόρη μου…



Επειδή, γνωστό και τετριμμένο το σχολέιο δεν έχει λεφτά, αποφασίσαμε να κόψουμε ωραίους χάρτινους λαγούς και να τους κολλήσουμε στις λαμπάδες. Οι λαμπάδες ήταν δικές μου από προηγούμενα χρόνια, τις έξυσα και τις ξαναχρησιμοποίησα. Βρήκα και κάτι κορδέλες που κρατάω για όλες τις περιστάσεις και έτσι τις φτιάξαμε τις λαμπαδίτσες μας και φέτος..

επίσης, φτιάξαμε καρτούλες, γράψαμε και ευχές..

πλάσαμε κουλουράκια(τα οποία πήραν τη μορφή μπισκότων)

και τα κοκοράκια μας.

και τέλος τα αυγά  με τη βοήθεια της Μυρτώς από τα προ-σχολικά

Καλή Ξεκούραση και Καλό Πάσχα!!!!!!!!


Μερικά Πασχαλινά ακόμη…

Υπόσχομαι να μην κουράσω άλλο με Πασχαλινά..λίγα μόνο…Συγκεκριμένα δύο ακόμη αναρτήσεις και τέλος..
Βαρέθηκα κι εγώ δηλαδή με τα Πασχαλινά..Αφήστε που στολίζω-στολίζω την τάξη, ακόμη το σπίτι δεν το έχω στολίσει…Να βάλω κι εγώ ένα λαγό, μια κότα, κάτι…μικρό παιδί έχω..
Τέλοσπάντων κουράζω λίγο
Έχει ξεκινήσει η εβδομάδα με κατασκευές και ποίηση πασχαλινή-τί άλλο;; Ωστόσο, αυτό που με χαροποίησε ιδιαιτέρως ήταν ότι τα παιδιά ήθελαν να παίξουμε κάτι με κίνηση. Συνήθως δεν ήθελαν. Δε συμμετείχαν..Ήρθε όμως ο καιρός..Αφορμή ήταν ένα ποίημα της Φιλιώς Νικολούδη που βρήκα σε ένα παλιό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο.(τ.56)
“Στο λαγό με τα μεγάλα αυτιά,
του αρέσει η σκανταλιά.
Κι όλο χώνεται στα σπίτια για να κάνει τη ζημιά.
Έσπασε όλα τα αυγά
που ήταν κόκκινα βαμμένα.
Την υπόλοιπη μπογιά έβαλε σε μία πενα
Έφαγε όλα τα κουλούρια
γύρισε όλα τα καλάθια
κι έβαλε στην κατσαρόλα μέσα στο φαί αγκάθια.
Σαν τελείωσε επήγε να κρυφτεί σε μια γωνιά
Και περίμενε κρυμμένος
να γυρίσουν τα παιδιά.
Απ τα γέλια τα πολλά
εκουνιόντουσαν τα αυτιά
Τα παιδιά ανακαλύψαν την κρυψώνα στο λεπτό.
Κι από τα αυτιά τραβήξαν το ζημιάρη το λαγό
του βαλαν σκούφο και ποδιά για να πλάσει τα κουλούρια και να βάψει τα αυγά….”Με αυτό το ποιηματάκι ξετρελάθηκαν.
Έτσι λοιπόν δράξαμε την ευκαιρία και παίξαμε τα κουνελάκια. Αφού στο τέλος του μαθήματος έφυγαν χοροπηδώντας…

Φτιάξαμε και τα κουνελάκια που είδατε σε προηγούμενη ανάρτηση…

έφτιαξα κι εγώ μερικά να τους χαρίσω..

Βάψαμε αυγά χάρτινα, αύριο τα αληθινά, τα κόψαμε και γράψαμε “Καλό Πασχα”

Φτιάξαμε κοτούλες



Την Τρίτη , λοιπόν που ήρθε η Αθηνούλα  , η συνάδελφος απο το διπλανό χωριό να με πάρει, μου έδειξε τη δική της κοτούλα, στην οποία είχε προσθέσει λίγο χόρτο κατασκευών. Έτσι κολλήσαμε κι εμείς χόρτο κατασκευών και βάλαμε και κορδέλες που κόψαμε από τούλια

Είπαμε κι άλλα ποιήματα για το Πάσχα:
Τσουγκρίσματα
Με ένα αυγό σαν του σπουργίτη
κι είπα νικητής θα βγω
τσακ μου τσάκισες τη μύτη.
Μα, σα γύρισες τ αυγό, τσακ, σε τσάκισα κι εγώ
Και Χριστ΄ςο Ανέστη ¨ολοι με φιλιά πολλλά φιλιά
ψάλλαμε στο περιβόλι,
οπου ανθούσε η πασχαλιά
Στ.Σπεράντζας
Πασχαλιάτικη Χαρα
Κόκκινο μεγάλο αυγό
έπεσε απ΄τον ουρανό
κι ως το χώμα κάτω αγγίζει
τσακ, το τσόφλι του τσακίζει
και ξεχύνονται από μέσα
σαν μπαλίτσες με φτερά
κιτρινούλικα πουλάκια
πασχαλιάτικη χαρά
και τσίου-τσίου λεπτές φωνούλες μα ς μηνούνε: “Χριστιανοί ανασ΄τηθηκε ο Χριστός μας κι έχει η άνοιξη φανεί”
Ρένα Καρθαίου




Πάσχα εν..τάξει!


Την εβδομάδα που μας πέρασε ασχοληθήκαμε, βεβαίως, με το Πάσχα και με διάφορες δραστηριότητες σχετικές.
Διαβάσαμε την ιστορία του Πάσχα, την αναδιηγηθήκαμε, σταθήκαμε στα σημεία εκείνα που μας έκαναν εντύπωση. Ύστερα φτιάξαμε ένα πινακάκι αναφοράς με τα σημαντικά σημεία της ιστορίας. Τα μπερδεύαμε, τα βάζαμε σε χρονική σειρά. Ενδιαφέρουσα θα έλεγα δραστηριότητα που σε τμήμα με πολλά παιδιά μπορεί να έχει και προεκτάσεις δραματοποίησης και θεατρικού παιχνιδιού.
Είπαμε τα κάλαντα του Λαζάρου:
(σε ρυθμό κάτω στο γυαλό, κάτω στο περιγυάλι)
Που σαι Λάζαρε που είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι αδελφή σου
ήμουνα στη γη
στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς-εχθρούς βαλαντωμένος
Βάγια-Βάγια των βαγιών
τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη κυριακή
ψήνουν το παχύ το αρνί
και παίξαμε τα κάλαντα με τα μουσικά όργανα
Είδαμε εικόνες με το έθιμα του Λάζαρού, μόνο που φέτος δε φτιάξαμε Λαζαράκια, δεν πειράζει του χρόνου με το καλό
Τραγουδήσαμε την Πασχαλιά
Κάναμε διάφορες κατασκευές

Καλαθάκια με αυγά


κοτούλες κόκκινες και άσπρες

αυγοθήκες με αυγά

Οι ριγέ κούνελοι από προηγούμενο πόστ έγιναν κούνελοι με παντελόνια. Είναι βασισμένοι σε ιδέα της Στέλλας Ντίνου από αντίστοιχο βιβλίο Πασχαλινών κατασκευών.

άσπρα παπάκια

Κουνελάκια για μολύβια με πατρόν της Αγαπημένης Μυρτώς από τα προ-σχολικά
Επίσης γράψαμε διάφορες λέξεις που μας θυμίζουν το Πάσχα

παίξαμε και παιχνίδι με πασχαλινές λέξεις:
Τα παιδιά στην αρχή προσπάθησαν να “διαβάσουν” τις λέξεις. Να μαντέψουν , δηλαδή, χρησιμοποιώντας τη φωνολογική επίγνωση, τί λέει η κάθε λέξη. Μετά αντιστοίχισαν τις λέξεις με τα αρχικά τους γράμματα. Βέβαια μετά από τα αρχικά των λέξεων βρίσκαμε κι άλλες λέξεις που δεν είχαν σχέση με το Πάσχα!
Αυτά την εβδομάδα που πέρασε..Την άλλη εβδομάδα τα υπόλοιπα!!!!!!



Καλάθια κοτοπουλάκια

Standard
Παλαιότερα, δεν καθόμουνα να ασχοληθώ και πολύ με τα καλαθάκια των παιδιών…πιο πολύ με ενδιέφερε να κάνουμε διάφορα πασχαλινά παιχνίδια. Φέτος που τα παιδιά στο χωριό είναι ελάχιστα και δυστυχώς δεν ενδιαφέρονται τόσο για τα πασχαλινά παιχνίδια, ασχολήθηκα με τα καλαθάκια
Κοτοπουλάκια λοιπόν:

Χρειάστηκα:
Δυο χαρτόνια κίτρινα οντουλέ
χαρτόνι κάνσον πορτοκαλί
γκλίτερ γκλου
πούλιες κόκκινες και χρυσές για μάτια
χόρτο κατασκευών σε φυσικό χρώμα
και εδώ το πατρόν:


Και του χρόνου με υγεία!!!!!!

  πηγή. http://hartaetoi.wordpress.com/